Danski novinari su se suočili sa porastom lažnog oglašavanja na Meta platformama

slika: canva
slika: canva

Danske novine Politiken sa TjekDek-om otkrile su prošlog meseca da su hiljade lažnih reklamnih kampanja objavljenih na Meta platformama bile usmerene posebno na novinare DR i TV2. Meta nije uklonila većinu lažnih članaka, iako su prijavljeni kao lažni. Evropska federacija novinara (EFJ) poziva Metu da preuzme odgovornost za zaštitu kredibiliteta i profesionalizma novinara i ukloni sve lažne vesti sa svojih platformi.

 

Deepfake je rastući fenomen širom sveta koji uključuje neovlašćeno korišćenje slika ili glasova poznatih novinara za širenje lažnih priča i namamljivanje ljudi da šalju novac.

 

Među novinarima na meti, TjekDek i Politiken su 3. aprila 2024. izvestili da se radio voditelj DR Anders Lund Madsen pojavio u 501 lažnom oglasu na Facebook feedovima skoro 670.000 puta između 2. i 10. januara. Nakon njihove istrage, kreirano je ukupno 9.000 lažnih oglasa sa Lundom Madsenom. Više od 80% od 501 oglasa u januaru Meta nije uklonila sa Fejsbuka, uprkos tome što su prijavljeni kao lažni oglasi. Neki oglasi su čak najavljivali smrt Andersa Lunda Madsena.

 

Između ostalih, prevaranti su ciljali i na voditeljku TV 2 Divia Das koja je, prema TjekDek analizi biblioteke Meta oglasa, bila zloupotrebljena u preko 8.000 lažnih oglasa. U najnovijem lažnom članku, Divia Das je prikazana kao pretučena žena, prikazujući je sa crnim okom ili crvenim tragovima na licu. Ova prevara je optužila voditelja televizije DR Kim Bildsøe Lassen, koji je suprug Divie Das, da ju je tukao. Kada su korisnici kliknuli na obmanjujući oglas, bili su upućeni na lažni BT članak u kojem je Divia Das navodno otkrila, tokom razgovora sa voditeljkom DR Mette Bluhme Rieck u programu DR pod nazivom „Aftenshovet“, kako je postala izuzetno bogata ulažući u specifičnu platformu pod nazivom „i3 Folek“. TV 2 i DR prijavili su Metu policiji zbog prevare.

 

Problem je počeo prošle godine manipulacijom glasovima voditeljke DR Mette Bluhme Rieck i TV 2 voditelja Ditte Haue u deepfake video zapisima na Fejsbuku. Njihova slika je korišćena za promociju proizvoda za mršavljenje i bitkoina. Isti incident dogodio se voditeljki TV 2 Lise Rønne sa lažnim fotografijama koje su kružile Instagramom na kojima se vidi kako je jure banke i policija nakon navodnog otkrića o bitkoinima.

 

Od 2. maja 2024. DR i TV 2 pokrenuli su zajedničku kampanju, pozivajući džinovsku tehnologiju da preuzme odgovornost za svoj deepfake sadržaj. U video-snimku koji je podeljen na društvenim mrežama, grupa poznatih danskih novinara, uključujući Andersa Lunda Madsena i Divju Das, opovrgava neke od neistina koje se o njima šire na Meta platformama kao deo prevare. Video dolazi nakon niza neuspešnih pokušaja da se od Meta zatraži da ukloni lažni sadržaj, uključujući otvoreno pismo Meti koje su potpisali DR, BT i TV 2.

 

„U potpunosti podržavamo odluku da se Meta prijavi danskoj policiji. Krajnje je vreme da Meta preuzme odgovornost za javnu debatu koju vode. Oni imaju veliku korist od ovih lažnih oglasa, koji štete kako ljudima koji im veruju, tako i nedužnim novinarima čiji kredibilitet narušavaju“, rekao je Alan Boje Tulstrup, potpredsednik Danskog sindikata novinara i član Upravnog odbora EFJ.

 

Izvor: EFJ

 

Tagovi

Povezani tekstovi