Dokazi protiv Simonovića dovoljni za hapšenje, ali ne i za isključenje iz SNS?

Optužen da je naložio da se novinaru Žig Info portala Milanu Jovanoviću u decembru zapali kuća, predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović je na slobodi.

Slobodan je, i dalje, nepoznati napadač koji je u oktobru pretukao urednika tog portala Željka Matorčevića.

Tek po hapšenju predsednika opštine Grocka, Matorčević saznaje da je isti čovek – Simonović, preko policajca interventne jedinice policije, početkom oktobra, tražio da se ućutkaju i on i kolega.

„Advokat je rekao sledeće – da je policajac kog je unajmio Simonović, on nije spomenuo moje ime, jer se za njega vodi postupak samo za Jovanovića, međutim, Simonović je u svom iskazu rekao tom policajcu da popriča sa mnom i sa Milanom, i automatski se to dovodi u vezu jer nas je Simonović pomenuo u iskazu. Ja se osećam nebezbedno i još sam tad zatražio policijsku zaštitu, ali na to nije odgovoreno“, kazao je Matorčević.

Policija o prebijanju Matorčevića još vodi istragu, slučajevi korupcije o kojima su on i Jovanović pisali i dalje su nerešeni – neophodno je da se novinaru i uredniku Žig Info dodeli policijska zaštita, kažu u Udruženju novinara Srbije.

„Grocka je mala sredina, tu se svi znaju, on je i dalje predsednik opštine, ima jak uticaj, sve to budi sumnju da bi nešto moglo da se ponovi“, kaže novinar Dušan Telesković.

Ima li iste sumnje i policija, i hoće li, pored toga što patrola dežura ispred Jovanovićeve kuće i Matorčević dobiti zaštitu – resorni ministar ne daje konkretak odgovor.

„Principijelno ne govorimo o merama koje policija primenjuje vezano za bezbednost lica koje je štićeno lice, zato što ne želimo da otkrivamo šta pripremamo. Ali hoću da kažem da se Milanu Jovanoviću ni jednog momenta nije ukinulo policijsko obezbeđenje, on i dalje ima zaštitu policije“, kazao je Stefanović.

Iako ministar na konferencijama u Ministarstvu unutrašnjih poslova neretko spominje i politiku i opozicione protivnike, kakva je politička sudbina njegovog partijskog druga Simonovića nije odgovorio.

N1: Kada je Dragoljub Simonović uhapšen, policija i tužilaštvo su očigledno imali dovoljno dokaza da on bude uhapšen, šta je manjkalo da on bude isključen iz Srpske napredne stranke? On je i dalje, osim što je predsednik opštine Grocka, i dalje predsednik opštinskog odbora SNS u Grockoj, zatim član beogradskog odbora – gde ste Vi šef i član glavnog odbora SNS-a. Smatrate li da je takvim ljudima mesto u stranci i da li treba da ostane predsednik opštine?

„Neću danas o detaljima stranačkih tema, ali pokazaćemo da je SNS zna šta je njen posao i pokazaćemo da vodimo računa o svemu, koja vodi računa o ljudima koje predstavlja i o svom integritetu“, kazao je Stefanović.

N1: Taj čovek je i dalje predsednik opštine?

„Videćete u budućnosti, pričaću…“, odgovorio je.

N1: Kada?

„Na nekoj konferenciji za štampu kada budem govorio o širim temama“, bio je kretak, ministar.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić nedavno je rekao da Skupština grada ne može da smeni Simonovića, odnosno da jedino u slučaju da se sednica skupštine opštine ne održi tri meseca, grad može da je raspusti. Odnosno, ako do 27. marta ne bude održana sednica u Grockoj, mogli bi da budu raspisani prevremeni izbori.

Tagovi

Povezani tekstovi