Dragan Bursać: Jedini razlog zašto mi prete je to što govorim istinu

1403-foto-wikipedia-Mjesecarim

„Mi imamo generalno problem sa istinom, jer se ona prećutkuje, i zbog izgovorene istine prete ljudima koji je izgovaraju. A u civilizovanim društvima vas tuže zbog laži koji izgovorite“, rekao je Bursać na promociji svoje knjige „Čekajući Dilan Doga u Srebrenici“.

 

Dodao je da je njemu lako da piše kolumne, jer je rat u Bosni i Hercegovini najdokumentovaniji rat u istoriji ratovanja.

„Toliko ima dokumenata koji su dostupni, ali je problem što niko ne čita“, kazao je Bursać.

 

Dodao je da su u Srbiji ratni zločinci i kriminalci „zvezde“ iako je „reč o ljudskom ološu i smeću, jer su oni ubijali ljude“.

 

Ocenio je da je Beograd danas „Beograd iz 1990. godine: rusofilija, nacionalizam, lokalni imperijalizam, ista priča o srpskoj ugroženosti“.

 

„Da li će Srbija nastaviti da bude na istoj strani Ruskom antifederacijom, Belorusijom, Severnom Korejom, odnosno da li će Srbija opet završiti sa onu stranu civilizacije“, rekao je Bursać.

Prema njegovim rečima, svedoci zločina, porodice ljudi koji su doživeli masakre i genocid – umiru.

 

„Uskoro nećemo više imati žive reči, reči živih svedoka. Jer posle prve smrti, druga smrt, smrt kroz zaborav, na neki način je i gora“, kazao je Bursać.

 

On je ocenio da ratovi nisu završeni, već da je „Dejtonski mirovni sporazum, kako mu ime kaže, samo stavio rat na pauzu“.

 

Ocenio je da je Republika Srpska „direktno pod komandnom palicom Beogradom“ i zajedno tretiraju BiH kao „beskonačnu privremenost“.

 

Bursać je rekao da piše kolumne o suočavanju s ratnom prošlošću kako se ratni zločini više nikad ne bi ponovili.

 

„Ovako će se zločini nastaviti do unedogled, prvo, drugo, treće poluvreme, osveta za osvetom. Umesto da svako raščisti sa zločincima u svojim redovima“, kazao je Dragan Bursać.

Knjiga „Čekajući Dylan Doga u Srebrenici“ je zbirka kolumni Dragana Bursaća, koja sublimira njegov rad u proteklih pet godina.

 

Obuhvata priče o herojima, odnosno o ljudima koji su uspeli spasiti ljudske živote u ratu, priče o fenomenu ljudskosti u ratu, kao i priče o ratnim zločincima i njihovim zločinima.

Tagovi

Povezani tekstovi