Dve izraelske kompanije na “crnoj listi” SAD

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Administracija predsednika Džozefa Bajdena stavila je NSO Grupu, koja se nalazi iza kontroverznog špijunskog softvera Pegazus, na „crnu listu“ pošto je utvrđeno da je ova izraelska kompanija „delovala u suprotnosti sa spoljnom politikom i interesima od značaja za nacionalnu bezbednost“.

Osim NSO grupe, na ovoj listi našla se još jedna izraelska kompanija pod imenom Candiru.

 

Kako prenosi Gardijan, ovaj potez predstavlja veliki udarac za izraelsku kompaniju i ukazuje na duboku zabrinutost SAD zbog uticaja špijunskih softvera na nacionalnu bezbednost.

 

Najpoznatiji softver NSO Grupe, poznat kao Pegazus, navodno su strane vlade koristile protiv disidenata, novinara, diplomata i političara. Stavljanje ove kompanije na crnu listu znači da je zabranjena bilo kakva trgovina sa njom, a time se NSO smešta u društvo hakera iz Kine i Rusije.

 

Do ovog poteza vlade SAD došlo je tri meseca nakon što je konzorcijum novinara, uključujući Gardijan, u saradnji sa francuskom neprofitnom grupom Forbiden storis otkrio da su se na listi pojedinaca koji su bili označeni kao moguće mete nadzora, između ostalih, našli i telefoni francuskog predsednika Emanuela Makrona i gotovo celog njegovog kabineta.

 

“Današnja akcija je deo napora administracije da se ljudska prava postave u centar spoljne politike SAD, što podrazumeva i rad na zaustavljanju širenja digitalnih alata koji se koriste za represiju”, navodi se u saopštenju američkog ministarstva za trgovinu.

 

Kako se dodaje, NSO Grupa je uključena na takozvanu “listu entiteta” zbog “osnovane sumnje, zasnovane na konkretnim i artikulisanim činjenicama, da je ona bila, ili jeste umešana, ili postoji velika opasnost da postane umešana u aktivnosti koje su u suprotnosti sa interesima od značaja za spoljnu politiku ili nacionalnu bezbednost SAD”.

 

Kako se dalje navodi u saopštenju, “istražne informacije” su pokazale da su NSO Grupa i kompanija Candiru razvile softver i njime snabdele strane vlade koje su iskoristile ovu alatku da “zlonamerno targetiraju vladine zvaničnike, novinare, poslovne ljude, aktiviste, akademike i zaposlene u ambasadi”.

 

“NSO Grupa je šokirana ovom odlukom s obzirom na to da naše tehnologije podržavaju nacionalne interese i politike SAD tako što sprečavaju terorizam i zločine, te ćemo se stoga zalagati da ova odluka bude poništena”, izjavio je jedan portparol NSO.

 

“Radujemo se što ćemo predstaviti potpune informacije o tome kako imamo najrigoroznije na svetu programe usmerene na zaštitu ljudskih prava koji su zasnovani na američkim vrednostima koje duboko podržavamo, a što je već rezultiralo višestrukim prekidima ugovora sa agencijama onih vlada koje su zloupotrebile naše proizvode”, navodi se u saopštenju kompanije NSO Grupa.

 

Kako navodi Gardijan, ova odluka Bajednove administracije predstavlja pobedu za istraživače koji su dokumentovali višestruke slučajeve navodne zloupotrebe ljudskih prava korišćenjem špijunskog softvera koje datiraju do 2016. godine, kao i za američke tehnološke kompanije, poput VotsApa i Majkrosofta, koje tvrde da softveri koje je napravio NSO ugrožavaju bezbednost njihovih korisnika.

 

U VotsApu, koji je tužio NSO zbog navodnih optužbi da je tehnologija ove kompanije upotrebljena da se targetira 1.400 njihovih korisnika 2019. godine, kažu da odluka administracije predstavlja “važan korak ka zaštiti privatne komunikacije i lične bezbednosti ljudi”. NSO Grupa poriče odgovornost za napade na korisnike VotsApa i traži da slučaj bude odbačen.

 

Bi-Bi-Si navodi da je ovo iznenađujuć potez američke vlade, s obzirom na to da su SAD i Izrael bliski saradnici čiji su ugledni sajber stručnjaci sarađivali na više polja, uključujući i ograničavanje iranskog nuklearnog programa.

 

Osim dve izraelske, na crnu listu SAD dospele su i jedna ruska i jedna singapurska kompanija, koje takođe proizvode alatke za hakovanje. Američki Stejt department je saopštio da SAD neće preduzimati akcije protiv Izraela, Rusije ili Singapura zbog postupaka pojedinačnih kompanija.

Tagovi

Povezani tekstovi