Edukacija i podizanje svesti: Prva linija odbrane od dipfejk prevara

slika: canva
slika: canva

U svetlu rasta uverljivosti dipfejk pretnji zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, stručnjaci izdvajaju obrazovanje i nastavak unapređenja sistema za sajber bezbednost koje primenjuje veštačka inteligencija kao osnovu zaštite.

 

Stručnjaci za sajber bezbednost koje je okupio Kaspersky izneli su svoje viđenje dvojakog pristupa u borbi protiv dipfejk pretnji. Ovaj pirstup podrazumeva da će sofisticirani sistemi sajber bezbednosti za veštačku inteligenciju morati da prate temeljni programi podizanja svesti i edukacije korisnika. Samo na ovaj način, korisnici će biti u prilici da uoče opasnosti od dipfejk prevara koje pokreću maliciozni akteri oslonjeni na tehnologije veštačke inteligencije.

 

Sajber kriminalci brzo usvajaju nove tehnologije. Jedan od trendova koji najviše brinu je porast dipfejka — falsifikovanih slika, audio ili video zapisa kreiranih uz pomoć veštačke inteligencije. Sve veća rasprostranjenost i dostupnost alata oslonjenih na veštačku inteligenciju čine da ovaj problem postane sve aktuelniji.

 

Stručnjaci takođe predviđaju rast potrebe za tehnologijama za zaštitu ličnih sistema veštačke inteligencije od pretnji koje se stalno razvijaju. Očekivanje da ćemo u budućnosti sve više zavisiti od AI tehnologija u svakodnevnom životu znači i otvaranje novog vektora napada jer će sajber kriminalci nastojati da iskoriste ove nove i lako dostupne prilike.

 

Kako zaštititi kompanije od evoluirajućih pretnji zasnovanih na veštačkoj inteligenciji

 

  • Razumite kriminalne sajber aktivnosti na mračnoj mreži, predvidite potencijalne rizike i curenja informacija prilikom razvoja strategije sajber bezbednosti.

 

  • Primenite sofisticirani sistem sajber bezbednosti koji ne samo da štiti, već i koristi moć veštačke inteligencije za jačanje bezbednosti i detekcije.

 

  • Investirajte u obrazovne kurseve i inicijative za sajber bezbednost i podizanje svesti na svim nivoima poslodavca. Implementirajte obuke za podizanje svesti o bezbednosti za rešavanje bezbednosnih potreba specifičnih za veštačku inteligenciju i minimiziranje rizika od internih incidenata oblasti u sajber bezbednosti.

 

  • Koristite threat intelligence services da biste stekli uvid u nedavne napade, kako bi zaštitili računarske sisteme od novih pretnji.

 

  • Pridržavajte se propisa. Pored tehnoloških i obrazovnih pristupa za ublažavanje rizika, potrebna je i regulacija. U mnogim regulatornim naporima, rizik od maliciozne upotrebe veštačke inteligencije u sajber napadima je naglašen i regulatori se pozivaju na bolje metode otkrivanja i označavanja medija generisanih veštačkom inteligencijom.

 

Izvor: Blic

Tagovi

Povezani tekstovi