EK će predložiti evropski zakon o slobodi medija

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton nedavno je u obraćanju evroparlamentarcima iz Odbora za kulturu i obrazvanje prvi put nagovestio mogućnost usvajanja evropskog zakona o slobodi medija.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton nedavno je u obraćanju evroparlamentarcima iz Odbora za kulturu i obrazvanje prvi put nagovestio mogućnost usvajanja evropskog zakona o slobodi medija.

 

Predlog stiže u trenutku kada rastu bojazni za slobodu medija u centralnoj i istočnoj Evropi. Breton je pomenuo „zabrinjavajući razvoj“ za slobodu štampe i medijski pluraizam u Poljskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Češkoj.

 

Brisel godinama kritikuje Poljsku i Mađarsku zbog snižavanja standarda vladavine prava. U obe zemlje vlade su stavile medije pod kontrolu.

 

Nedavno ubistvo grčkog novinara Jorgosa Karaivaza podsetilo je „na teži način da bezbednost novinara ne treba uzimati zdravo za gotovo„; Foto: Pixabay

 

U Sloveniji, koja 1. jula preuzima rotirajuće predsedavanje EU, premijer Janez Janša vodio je ciljane kampanje protiv određenih medija, kao što je agencija STA, a takođe je direktno ciljao na novinare.

Evropska radiodifuzna unija upozorila je da su ugroženi javni servisi u Češkoj.

 

I novi godišnji izveštaj o medijskim slobodama Reportera bez granica ukazao je na sve veće razlike u EU kada je reč o osnovnim slobodama štampe.

„Lično verujem da treba da pripremimo evropski zakon o slobodi medija da upotpunimo naš zakonodavni arsenal kako bi obezbedili da medijska sloboda i pluralizam budu stubovi naše demokratije“, rekao je francuski evrokomesar.

Evropski zakon o slobodi medija bio bi „izgrađen“ oko važećih zakona EU, posebno Direktive o audiovizuelnim medijskim uslugama, sa ciljem da se ojača kapacitet EU za praćenje i sankcionisanje poteza kojima se ograničava ili narušava sloboda štampe.

 

Takođe bi novi zakon trebalo da razvije zajednički okvir za upravljanje javnim servisima kako bi se zauzdala njihovapolitizacija i podstakao diverzitet i pluralizam u medijskom sektoru.

 

Podseća se da je u decembru Evropska komisija pokrenula Akcioni plan za podršku oporavku i transformaciji medijskom i audiovizuelnog sektora. Cilj je mobilizacija sredstavzodršku oporavku sektora koji je ključan za demokratski proces i koji je manje pogođen krizom zbog kovida-19.

Ipak, mala je korist od EU finansiranja medijskog sektora ako se ne osigura bezbednost novinara. Nedavno ubistvo grčkog novinara Jorgosa Karaivaza podsetilo je „na teži način da bezbednost novinara ne treba uzomati zdravo za gotovo“.

Zato je Komisija pripremila preporuke kojima traži od članica da bolje osiguraju bezbednost novinara. Međutom, zadatak da osiguraju da novinari slobodno rade biće međutim na naconalnim vlastima.

 

Kako se ističe u godišnjem izveštaju Reportera bez granica, oskudni rezultati policijske istrage i sudskog postupka zbog ubistava novinara Dafne Karuane Galicije (Malta) i Jana Kucijaka (Slovačka) doprinose stavaranju osećaja nekažnjivosti za zločine nad novinarima povećavajuči tako percepciju opasnoti.

Tagovi

Povezani tekstovi