Godišnja nagrada NUNS-a za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu Dejan Anastasijević

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Donator: Američka ambasada

Vreme realizacije: 01.02.2021. – 31.05.2021.

Uloga NUNS-a : nosilac projekta

Budžet: 16,950 USD

O projektu:

 

Povodom 3. maja, Dana slobode medija, i zbog izuzetnog značaja koje istraživačko novinarstvo ima za razvoj novinarstva, u borbi protiv korupcije, pritiska vlasti i drugih centara moći na pojedince ili organizacije kao i za demoktratski razvoj našeg društva, Nezavisno udruženje novinara Srbije uz pomoć Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji od 2006. godine dodeljuje nagrade za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu. 

 

Ovim nagradama, NUNS i Ambasada SAD, žele da podrže i afirmišu novinare koji se na ozbiljan i profesionalan način bave temama koje su od izuzetne važnosti za javnost u Srbiji.

 

Svetski dan slobode medija ustanovljen je 3. maja 1991. usvajanjem Deklaracije u Vindhoku, na konferenciji Ujedinjenih nacija o slobodi medija u Africi. Tom deklaracijom, cenzura je proglašena grubim kršenjem ljudskih prava, a vlade svih zemalja pozvane su da obezbede poštovanje ustavnih garancija za slobodu medija.

 

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je na preporuku UNESKA, 20. decembra 1993. godine, usvojila deklaraciju proglasivši 3. maj za Dan slobode medija. Taj dan svojevrsni je podsetnik vladama širom sveta da poštuju slobodu informisanja, ali je i način za izražavanje solidarnosti sa svim novinarima i ostalim zaposlenima u medijima koji trpe represiju ili su stradali zbog profesije koju obavljaju.

 

U Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, koja je doneta 14. decembra 1946. godine Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija,  u članu 16. navodi se da je sloboda informisanja fundamentalno ljudsko pravo. Sloboda štampe smatra se kamenom temeljcem ljudskih prava i garancija svih drugih sloboda.

 

Konkurs za nagrade za najbolja ostvarenja i poseban uspeh u oblasti istraživačkog novinarstva raspisuje se svake godine, a nagrade se dodeljuju na svečanosti na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Od 2020.godine nagrada za istraživačko novinarstvo nosi ime po izvrsnom novinaru Dejanu Anastasijeviću.

 

Cilj projekta: Podstaći novinare na profesionalan i kritički način izveštavanja. Nagrada za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu podstiče takav pristup i ističe stvarne vrednosti novinarstva.

 

Specifični cilj projekta: Novinari su ohrabreni da izrađuju i objavljuju istraživačke priče.

Tagovi

Povezani tekstovi