Gugl pristao da uplaćuje 100 miliona kanadskih dolara godišnje u fond za podršku kanadskim medijima

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Gugl je pristao da uplaćuje 100 miliona kanadskih dolara godišnje u fond za podršku novinskim organizacijama u Kanadi kao deo dogovora sa vladom u Otavi, piše večeras Fajnenšel tajms.

Time je okončan spor zbog kojeg je Gugl zapretio da će za korisnike iz Kanade ukinuti linkove ka servisima sa vestima.

 

Dogovorom je okončan šestomesečni zastoj nakon usvajanja kanadskog zakona o onlajn vestima koji je osmišljen tako da deo novca koji Gugl i kompanija Meta, vlasnik Fejsbuka i Instagrama, zarađuju od onlajn oglašavanja usmeri ka novinskim organizacijama, radi poboljšanja njihovog položaja.

 

Spor je prerastao u najveći sukob između internet giganata i jedne nacionalne vlade oko subvencija za vesti otkako je Australija 2021. godine postala prva zemlja koja je usvojila zakon o tom pitanju.

 

Meta je ove godine suspendovala linkove ka vestima u Kanadi u znak protesta zbog zakona, a Gugl je zapretio da će učiniti isto kada propis stupi na snagu sredinom decembra, osim ako vlada ne ublaži uticaj zakona.

 

Ovaj gigant za pretraživanje interneta bori se protiv toga da bude primoran da plaća zbog linkova za vesti, plašeći se stvaranja presedana koji bi se mogao primeniti na druge vrste onlajn veza.

 

Internet giganti tvrde da im nije cilj da naude medijima, već da linkovi isporučuju vredan saobraćaj ka sajtovima sa vestima. Gugl tvrdi da linkovi za vesti kanadskim medijima donose 250 miliona kanadskih dolara godišnje.

 

Međutim, kanadski zakon o onlajn vestima eksplicitno ima za cilj da, kako je objašnjeno, unese veću „pravednost“ u plaćanju za onlajn vesti nakon što su Gugl i Meta ostvarili krupne koristi od ogromnih promena na tržištu onlajn oglašavanja.

 

Gugl smatra da kanadski zakon stvara tu za njega neograničenu finansijsku odgovornost, jer ga primorava da pregovara sa svakim izdavačem pojedinačno i suočava ga arbitražnim procesom za koji je ovaj gigant veruje da će biti na njegovu štetu.

 

Prema kompromisu objavljenom u sredu, Guglove uplate ići će u kolektivni fond, čime će se okončati potreba da se pregovara sa svakim izdavačem ponaosob.

 

Meta je međutim naznačila da dogovor sa Guglom neće uticati na njenu odluku da blokira linkove za vesti u Kanadi.

 

Izvor: Danas

Tagovi

Povezani tekstovi