Hongkong zabranio novinarima Rojtersa i AFP praćenje jubileja vraćanja Kini

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Udruženje novinara Hongkonga saopštilo je da su vlasti, pozivajući se na „bezbednosna pitanja“, zabranile da više od 10 novinara prati događaje i ceremonije povodom ovonedeljne proslave 25. godišnjice povratka ove oblasti u Kinu.

Reč je o novinarima iz najmanje sedam medijskih kuća, uključujući agencije Rojters i Frans pres, kao i druge iz Hongkonga, prenosi AP.

 

Uprkos dobijanju dozvola koje su sadržavale uputstva za prijavu u karantinski hotel, neki novinari su danas obavešteni o odbijanju dok su bili na putu ka hotelu, a ostali su obavešteni o zabrani prisustva događajima po dolasku u hotel.

 

Prema Udruženju, ovim odlukama vlasti pogođene su hongkonške novine na engleskom i kineskom jeziku.

 

Odbijanje akreditacija je usledilo nakon što je hongkonška policija potvrdila da će kineski predsjednik Si Đinping posetiti grad na godišnjicu povratka bivše britanske kolonije pod kinesku vlast, 1. jula 1997. godine.

 

Poseta kineskog predsednika biće njegovo prvo putovanje van kontinentalne Kine od izbijanja pandemije kovida 2020. godine. Najavljene su brojne mere bezbednosti, uključujući zatvaranje saobraćajnica i zona zabrane leta.

 

 

Tagovi

Povezani tekstovi