Istraga EU protiv Fejsbuka i Instagrama: Sumnja na širenje ruske propagande

Slika: Canva
Slika: Canva

Evropska unija danas će otvoriti istragu protiv Fejsbuka i Instagrama zbog mogućeg kršenja pravila o moderiranju sadržaja, rekle su Politiku (Politico) četiri osobe upoznate s tim slučajem.

 

Istrage će biti usmerene na niz pitanja, uključujući Metine (META) rukovanje oglasima, posebno političkim, kako bi se ispitala sumnja na kršenje Zakona o digitalnim uslugama (DSA).

 

Politiko je ranije ovog meseca izvestio da se na Fejsbuku širi ruska kampanja za uticaj na izbore za Evropski parlament u junu, oglasima kupljenim preko lažnih naloga.

 

Stotine miliona Evropljana izaći će na birališta 6. i 9. juna da izaberu nove članove parlamenta, koji će odrediti dnevni red Unije u narednih pet godina, a vlade članica EU su zabrinute zbog porasta ruskog mešanja koje bi moglo da utiče na mišljenje birača.

 

Regulator je mesecima ispitivao i Metu u vezi sa drugim pitanjima, kao što je način na koji se bavi nelegalnim ili štetnim video zapisima koje su korisnici postavili na svoje društvene mreže, a koji doprinose širenju dezinformacija.

 

Evropska komisija je u oktobru zatražila od Mete da odgovori na materijale povezane sa Hamasovim napadom na Izrael, a u novembru je zatražila informacije o integritetu izbora.

 

Prošlog meseca EU je zatražila informacije o algoritmima, „dipfejku“, novom Metinom modelu pretplate bez oglasa, aplikaciji „Threads“ i o tome kako ograničava vidljivost nekih naloga ili postova, poznato kao zabrana u senci.

 

Portparol kompanije Meta Ben Volters rekao je da imaju „dobro uspostavljen proces za identifikaciju i ublažavanje rizika na platformama“.

 

Izvršna vlast EU nadgleda kako se velike onlajn platforme pridržavaju digitalnih pravila koja od njih zahtevaju da obuzdaju nezakonit i štetan sadržaj, kao što su dezinformacije. Nepoštovanjem tih odredbi rizikuju da budu kažnjene do šest procenata svojih globalnih prihoda.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi