Jačanje slobode medija u Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Srbiji

Free Press Unlimited
Free Press Unlimited

Naziv projekta: Jačanje slobode medija u Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Srbiji

 

Donator: Free Press Unlimited (MATRA)

 

Vreme realizacije: 1.3.2021- 1.10.2024.

 

Uloga NUNS-a: nosilac projekta

 

Budžet: 108.000 EUR

 

O projektu:

 

Projekat “Jačanje medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Srbiji” je projekat finansiran iz programa MATRA Vladavina prava holandskog Ministarstva spoljnih poslova. Projekat će sprovesti konzorcijum koji čine Holandski helsinški komitet i Free Press Unlimited, a u saradnji sa lokalnim partnerskim organizacijama koje se sastoje od tri pravosudne akademije i tri novinarska udruženja (uključujući Nezavisno udruženje novinara Srbije).

 

Projekat će direktno doprineti jačanju slobode medija i jačanju kapaciteta pravosuđa. Osim toga, projekat povezuje holandske stručnjake sa stručnjacima iz ciljnih zemalja, koji jačaju veze između različitih holandskih (polu) vladinih institucija i one iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Srbije.

 

Dodatni cilj je podsticanje poboljšane saradnje i razmene između pravosudnih akademija i novinara udruženja bliskim uključivanjem obe grupe u osmišljavanje koherentne i inovativne izgradnje kapaciteta. Partneri na projektu veruju u važnost omogućavanja da novinari i predstavnici pravosuđa dobiju mogućnost i proctor da se okupe i organizuju na način koji će omogućiti bržu, smisleniju saradnju u rešavanju stalnih pitanja slobode izražavanja i bezbednosti novinara u regionu.

 

Projekat se zasniva na sledećim ključnim pretpostavkama:

 

– Jačanje pravnog i institucionalnog okvira koji štiti slobodu izražavanja i slobodu medija zahteva znanje i posvećenost javnih zvaničnika (organi za sprovođenje zakona i pravosudni organi) i medija kako bi blagovremeno i efikasno rešili postojeće probleme.

 

– Suštinske i održive promene mogu se postići samo pravilnim, stalnim angažovanjem zainteresovanih strana – novinari, sudije, državni akteri i civilno društvo.

 

– Postoji spremnost „agenata promene“ sa obe strane da se upuste u raspravu o odgovornosti medija i pravosuđa u odbrani javnog interesa.

 

Opšti cilj:  doprinos stvaranju okruženja u kojem se sloboda medija i sloboda izražavanja poštuju i mogu se ostvarivati bez straha i pritiska.

 

Specifični cilj: Doprinos izgradnji kapaciteta za razvoj efikasnijeg odgovora na slučajeve zastrašivanja i pretnji novinarima.

Tagovi

Povezani tekstovi