Jelena Diković dobitnica Danasove nagrade „Nikola Burzan“

Snimak ekrana N1
Snimak ekrana N1

Nagradu „Nikola Burzan“ za 2023/24 godinu dobila je Jelena Diković, urednica spoljnopolitičke rubike.

 

Nagrada „Nikola Burzan“ dodeljuje se 9. juna povodom dana lista, članovima redakcije Danasa koji su se u prethodnoj godini istakli u obavljanju svog posla.

 

Žiri za nagradu „Nikola Burzan“ dnevnog lista Danas u sastavu Miloš Obradović (predsednik), Safeta Biševac i Jasmina Lukač (članovi) u konkurenciji nekoliko predloženih kolega, jednoglasno je odlučio da dodeli nagradu Jeleni Diković, urednici spoljnopolitičke rubrike.

 

Jelena u Danasu radi od 2006. godine, bavila se različitim temama, pisala za razne rubrike, bila je novinarka, sada je urednica, a na svakom radnom mestu i zadatku pokazivala je ozbiljnost, posvećenost i doslednost.

 

Pisala je o temama koje se i danas u Srbiji radije izbegavaju, ratnim zločinima, žrtvama ratova devedesetih, položaju LGBT populacije, diskriminaciji, feminizmu, ali i izveštavala i pisala reportaže iz dalekih zemalja, intervjuisala različite sagovornike od majorke Helene, preko nekadašnjeg načelnika Generalštaba VS, porodica žrtava najstrašnijih ratnih zločina do „Dubioze kolektiva“ i brojnih ambasadora…

 

Spada u retke novinarke i novinare koji su godinama redovno izveštavali sa suđenja za ratne zločine u Specijalnom sudu u Beogradu.

 

Zbog svojih izveštaja i tekstova bila je vređana, napadana, pretili su joj ili je upozoravali da pazi šta radi pojedini optuženi za ratne zločine, advokati, posmatrači u sudnici i oko nje.

 

Među njima je naravno i neizbežni Vojislav Šešelj, lider radikala i politički otac aktuelnog predsednika Srbije, koji je „najavljivao“ da će je njegovi radikali „presvući u plavo“. A kome Šešelj preti sigurno vredi i zaslužuje „Burzana“.

 

Izvor: Danas

Tagovi

Povezani tekstovi