Još se ne zna ko je pretio novinarima Danasa, patrole obilaze zgradu

danas.rs

I dalje nije poznato ko je redakciji dnevnog lista Danas poslao mejl sa pretnjama ubistvom. Iz Ministarstva unutrašnjih poslava poručuju da rade na rasvetljavanju svih detalja. Reagovalo je i Ministarstvo informisanja, iz kog je saopšteno da pretnje osuđuju i da su nedopustive, jer ugrožavaju živote zaposlenih. Urednik Danasa Dragoljub Petrović za N1 kaže da se od kada te novine postoje, nisu susreli sa ovako jezivim pretnjama i da zaposleni zbog toga strahuju za svoju bezbednost.

Pretnje zbog uređivačke politike i profesionalnog obavljanja posla – nisu im strane. Godinama prolaze kroz to. Međutim, u nedelju im je na službeni mejl stigla poruka, koju urednik Danasa opisuje kao najjeziviju do sada.

 

„To je u stvari opis šta će se desiti u redakciji kada upadnu neki, kako taj čovek navodi – neki desničari, koji su spremni da poginu za svoje ideje i kako će prštati meci, kako će sve izgledati kao napad na francuski list Šarli Ebdo kada je poginulo 12 naših kolega, i zato ljudi i jesu malo zabrinuti, nije naivno i kad vam neko mnogo benignije preti, a naročito kada preti da će upasti u redakciju i pobiti zaposlene“, kaže urednik dnevnog lista Danas Dragoljub Petrović.

 

Zaposleni su slučaj prijavili, policiji odakle poručuju da će preduzeti sve mere kako bi se identifikovala i uhapsila osoba odgovorna za pretnje.

 

„Jer bi to, pre svega, bilo ohrabrenje i nama, a i ohrabrenje da država neće da toleriše razne manijake koji se osmele da prete celoj jednoj redakciji, podržao nas je onako dosta rutinski i predsednik u Hit tvitu, ali mi i dalje mislimo da je cela atmosfera u društvu doprinela, koju stvaraju političari pre svega, doprinela da tako razni ludaci imaju hrabrost da jednoj ozbiljnoj novinskoj kući i njenim novinarima prete ubistvom“, dodaje Petrović.

 

Na ceo slučaj reagovao je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik preko društvenih mreža.

 

„Zabrinut sam zbog pretnji dnevnom listu Danas u Srbiji. Mi u Evropi moramo uvek da stanemo protiv nasilja i pretnji novinarima. Kao izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, uvek ću se boriti za slobodu medija i zaštitu novinara“, naveo je Bilčik.

 

Da je zaštita neophodna i da je ovakvo ponašanje prema novinarima nedopustivo, smatraju i iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

 

„Najoštrije osuđujemo pretnje koje su upućene urednicima, novinarima i kolumnistima dnevnih novina Danas. Nedopustivo je da neslaganje sa uređivačkom politikom medija bude iskazano pretnjom kojom se ugrožavaju životi zaposlenih u medijima i kojima se ugrožava lična bezbednost i profesionalni integritet novinara i medijskih radnika“, naveli su iz ministarstva.

 

Sa pretnjama koje su upućene redakciji novina Danas upoznata je i Stalna radna grupa za bezbednost novinara, koju predvodi predsednica Vlade Ana Brnabić. Iz NUNS-a navode da je o svemu obavešteno i tužilaštvo koje je odmah reagovalo.

 

„U tom smislu, veliki značaj i same grupe, jeste zato što omogućava tu vrstu komunikacije između tužilaca, policije, i predstavnika novinarskih udruženja koji apsolutno treba da uklone sve te šumove koji eventualno postoje, a da bi se slučaj procesuirao, jer za ovakav slučaj je veoma važno da se veoma brzo procesuira“, kaže Rade Đurić iz NUNS-a.

 

Iz Udruženja novinara Srbije poručuju isto i kažu da se nadaju da će nadležni u najkraćem roku saopštiti rezultate istrage i ko stoji iza pretnji. Do tada – zaposleni kažu da im je iz policijske stanice Vračar rečeno da će patrole često obilaziti ulicu i objekat u kom je redakcija Danasa.

 

„Tako da za sada deluje da i država želi da se obračuna sa tim anonimusima koji prete našim novinarima i našoj redakciji“, smatra Dragoljub Petrović.

Tagovi

Povezani tekstovi