Koalicija za slobodu medija: Nedopustivi pritisci tužbama na VOICE

Foto: VOICE
Foto: VOICE

Ove takozvane SLAPP tužbe ne samo da su visoko iznad uobičajenog tužbenog zahteva, već i direktno ugrožavaju opstanak medija, koji moraju da izdvoje velike sume novca da različite sudske i druge takse i naknade.

Najnoviji primer ovakvih tužbi je protiv Vojvođanskog istraživačko analitičkog centra – VOICE iz Novog Sada koji je u roku od dva dana primio dve tužbe u iznosu od po milion dinara. Tužba je uperena protiv šest saradnika tog centra i protiv samog izdavača. VOICE je tužen zbog teksta o javnim nabavkama za usluge socijalne zaštite u kom se ukazuje na moguće malverzacije u vezi sa tenderima, kao i povezanost vlasti i  Agencije „Niveus tim“ iz Gornjeg Milanovca u vezi sa tim slučajem.

Ranije je milionska tužba firme “Millenium tim” protiv medija stigla i na adresu Jug press iz Leskovca i Infovranjske iz Vranja, kao i lista Danas, portala Nova.rs i kablovske televizije N1 i News Maxadria.

Koalicija za slobodu medija upozorava da je reč o ozbiljnom pritisku na profesionalne medije  i da ova vrsta obračuna duboko ugrožava njihov opstanak.

Članovi Koalicije za slobodu medija su Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

19. april 2021. Beograd, Novi Sad, Kragujevac

Tagovi

Povezani tekstovi