Koliko su Pink i Hepi kršili zakon i zašto je to važno prilikom odluke o nacionalnoj frekvenciji?

Foto: YT Printscreen
Foto: YT Printscreen

Ako bi REM poštovao Zakon o elektronskim medijima, prilikom razmatranja da li da televizijama Pink i Hepi omogući da i dalje imaju nacionalnu frekvenciju, morao bi da uzme u obzir koliko su ove televizije u prethodnom periodu poštovale domaće propise.

Zato je pitanje da li su se i u kojoj meri TV Pink i Hepi ogrešile o zakon postalo važno poslednjih nedelja, nakon što je REM raspisao konkurs za dodelu nacionalnih frekvencija.

 

To pitanje je posebno stavio u fokus javnost pokret Kreni-promeni sa peticijom da se Hepiju i Pinku oduzme nacionalna pokrivenost.

 

Direktor kampanje Kreni-promeni Savo Manojlović tvrdi da TV Pink i TV Hepi ne treba da dobiju nacionalnu frekvenciju jer do sad nisu ispunile uslove koje nameću domaći propisi. Ti uslovi podrazumevaju i da TV program sa nacionalnom pokrivenošću treba da ima naučno-obrazovni, kulturno-umetnički, dokumentarni i dečji sadržaj.

 

Odgovarajući na ove primedbe vlasnik Pinka Željko Mitrović rekao je u emisiji Prav ugao da one nisu tačne i da njegova televizija ima sve prethodno navedene sadržaje.

 

Treća strana, trebalo bi najkompetentnija – REM u izveštaju, koji se odnosi na 2020, konstatuje da RTV Pink u posmatranom periodu nije emitovao nijednu emisiju kulturno-umetničkog programa, zatim da nije bilo dečijeg programa a da je obrazovni učestvovao sa 0,01 odsto a dokumentarni sa 0,04 odsto.

 

– Time ovaj pružalac medijske usluge krši Pravilnikom (o minimalnim uslovima za pružanje medijske usluge) definisane obaveze – navodi REM u svom izveštaju.

 

Na ovu primedbu Željko Mitrović odgovara da je sve stvar loše kategorizacije njegovog programa, te da je na primer emisija „DNK“ čist „dokumentarni program“, dok je jutarnji „kolažni“ jer u njemu ima i dečijeg, i naučnog, i kulturnog sadržaja.

 

Upitana o ovoj tvrdnji Željka Mitrovića, članica Saveta REM-a Judita Popović navodi za Danas da je to samo pokušaj pravdanja koji nije utemljen u činjenicama.

 

Kako objašnjava, TV Pink godinama unazad ne poštuje zakon a upravo to bi moralo da se uzme u obzir prilikom odlučivanja o dobijanju nacionalne frekvencije koje se očekuje u narednom periodu.

 

Nepoštovanje zakona vidi se u mnogim segmentima, a samo jedan od njih predstavlja to što Pink nema kulturno-umetničke i druge sadržaje.

 

– Ako je neko imao nacionalnu pokrivenost, mora da se vidi na koji je način poštovao zakon. Njegova zakonska obaveza je da ima prethodno navedene sadržaje. Ako nije imao te sadržaje prethodnih godina, a TV Pink ih nije imala, to je problematično. Da ne pričamo o tome da je Pink pre osam godina konkurisao za nacionalnu frekvenciju sa programskim elaboratom koji kasnije nije poštovao. Ni po zakonu ni po svom elaboratu, Pink nije ispunio svoju zakonsku obavezu – kaže Popović, dodajući da je pored toga ova televizija na još milion načina prekršila zakon.

 

Ta kršenja međutim nisu pratile odgovarajuće kazne.

 

Judita Popović podseća da je tokom 2021. godine bilo 107 prijava zbog kršenja zakona, a da su samo u devet slučajeva izrečene sankcije.

 

– Od toga Pink je dobio samo jednu meru upozorenja, Hepi tri, a samo je jednoj radio stanici privremeno zabranjen sadržaj. Postoje mehanizmi i prostor da se kazne oni koji krše zakon, problem je međutim što sam REM ne sprovodi ni zakon ni podzakonske akte – zaključuje Popović.

 

Izveštaj REM-a pokazuje da je najveći deo programa TV Pinka u 2020. bio posvećen rijaliti emisijama na koje je otišlo 38,06 odsto vremena.

 

Slede informativni program (31,85 odsto), EPP (13,87 odsto) i serije (osam odsto). Slična je situacija bila i prethodnih godina 2019. i 2018, kada takođe nije bilo kulturnih, dečijih, i naučnih emisija a dominirali su rijaliti i informativni sadržaji.

 

Na Hepiju je takođe dominirao rijaliti program (38,21 odsto), informativni (30 odsto) i zabavni (14,86 odsto). Naučnog, kulturnog i dečijeg programa nijE bilo dok je dokumentarni učestvovao sa 0,07 odsto.

 

Koliko procenata?

 

Jedan deo rasprave između Željka Mitrovića i Save Manojlovića u emisiji Prav ugao bio je posvećen pitanju sa koliko procenata treba obrazovni, dokumentarni, kulturni i dečiji sadržaj da učestvuju u ukupnom programu. Pravilnik o minimalnim uslovima za pružanje medijske usluge navodi da ovi programi „zajedno ili pojedinačno, treba da čine više od 20 odsto ukupno godišnje objavljenog programa“. Ako bi se posmatralo ukupno, na TV Pinku ovih sadržaja je po izveštaju REM-a bilo manje od jedan odsto.

 

Tagovi

Povezani tekstovi