Kožul: Pretnje onima koji govore o genocidu u Srebrenici su dozvoljene, ali govoriti o samom genocidu – nije

Foto: YT Printscreen/Omladinski centar CK13
Foto: YT Printscreen/Omladinski centar CK13

Dopisnik Federalne televizije iz BiH Dejan Kožul dao je danas iskaz u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal zbog serije pretnji koje od sredine maja dobija na društvenim mrežama, a koje su usledile nakon stava koji je izneo – o jednom muralu

Zbog serije pretnji koje je poslednjih nekoliko dana dobio putem društvenih mreža, a po objavljivanju fotografije prekrečenog murala haškog optuženika Ratka Mladića, novinar Dejan Kožul dao je iskaz u Odeljenju za visokotehnološki kriminal Republičkog tužilaštva.

 

U razgovoru za Cenzolovku Kožul podseća da su pretnje počele sredinom maja, po objavljivanju njegovog stava u dnevnom listu Danas. U tom tekstu govori se o muralu sa dva ikonične figure unutar Srpske pravoslavne crkve – patrijarha Pavla i mitropolita Amfilohija, a na koji je dopisan tekst: “Gej je okej”.

 

Posle prekrečenog Mladićevog murala, kako kaže, pretnje su se intenzivirale.

 

“Počelo je još s objavljivanjem onog prvog murala, a ovde su se nadovezali. To su strašne pretnje. Postale su i učestalije. Postavio sam fotografiju, nisam učinio nikakvo krivično delo, za razliku od onih koji su se javili i pretili. To već jeste krivično delo. Jasno vidimo kako se menjaju teze, ti svojim radom navodno provociraš, a onda se bilo kakvo nasilje opravdava. Ne samo kad je u pitanju Srebrenica već i slučajevi silovanja ili drugi primeri u javnosti, matrica je uvek ista”, smatra dopisnik Federalne televizije.

 

Na pitanje Cenzolovke da li na poslednje pretnje gleda u kontekstu očekivanja haške presude Mladiću, Kožul kaže da “dobar deo njih koji prete zbog Mladića i ne zna da mu se 8. juna izriče presuda”.

 

“Definitivno je ovo postalo prihvatljivo ponašanje. Govoriti o genocidu – nije. Ovde se više ne radi o negiranju, nego o veličanju genocida. Prešli smo na sledeći nivo.”

 

Novinarska pitanja – provokacija?!

 

Posle jučerašnje pres konferencije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsedništava Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, pojedini tabloidi okrivili su Kožula da je “provocirao zbog Srebrenice” i izazvao “skandal” na konferenciji.

 

Kožul je na svom Tviter nalogu napisao da mu je uskraćen odgovor na pitanje da li se Vučić i Dodik smatraju odgovornim za stanje u društvu u kom se bez posledica preti onima koji ukazuju na to da se u Srebrenici dogodio genocid.

 

“Naravno da nisam dobio odgovor na pitanje. Ali lepo smo videli da su oni ti nasilnici koji stvaraju atmosferu u kojoj su ovakve pretnje moguće. Upravo u tom smislu oni novinarska pitanja smatraju provokacijom. Zapravo, ovo je pitanje koje je davno trebalo postaviti. Šta sam dobio? Dodikove napade. Meni se praktično zabranjuje da postavljam pitanja, naravno ne formalno, ali ovim mi se govori: ’Ne’. I to zato što sam otvorio jedno važno pitanje”, kaže Kožul.

 

“Da se ne bi loše protumačilo”

 

Ovo nije prvi put da je beogradski dopisnik više medija na prostoru bivše Jugoslavije pod pritiskom zbog posla kojim se bavi.

 

U februaru ga je predstavnik Srpske liste ometao dok je izveštavao sa Kosova uoči izbora koji su tamo održani. Dok je snimao na trgu u Kosovskoj Mitrovici, taj predstavnik je svima uputio nalog da ne sme da se snima, “da se ne bi loše protumačilo”.

 

“Šta ima pogrešno tu da se protumači? Sve je jasno. Hoću da snimim jer nemaju pravo da zabrane”, uzvratio je tada Kožul.

 

U septembru 2019. novinar je napadnut ispred stadiona Crvene zvezde. Pokušao je da napravi prilog pored postavljenog tenka i tada mu je prišla grupa mladića. Pitali su ga šta radi tu i “da li je Srbin”.

Tagovi

Povezani tekstovi