Mark Zakerberg otpušta 11.000 ljudi

Izvor:Canva
Izvor:Canva

Kompanija Meta, u čijem su vlasništvu Fejsbuk, Instagram i WhattsApp, počela je danas da otpušta radnike. Oko 11.000 radnika, odnosno oko 13 odsto od ukupnog broja zaposlenih, dobija otkaz. To je najznačajnije smanjenje radnih mesta u istoriji te kompanije.

„Želim da preuzmem odgovornost za ove odluke i za to kako smo došli ovde. Znam da je ovo teško za sve, a posebno mi je žao onih koji su pogođeni“, napisao je vlasnik i osnivač Mete Mark Zakerberg u pismu koje je upustio zaposlenima.

 

Kako je naveo u pismu, Meta preduzima „niz dodatnih koraka da postane efikasnija kompanija tako što će smanjiti diskrecionu potrošnju i produžiti zamrzavanje zapošljavanja“.

 

Zakerberg je otkrio da je očekivao brz rast nakon završetka pandemije zbog čega je agresivno zapošljavao.

„Nažalost, to se nije odigralo onako kako sam očekivao“, naveo je.

 

Dan pre nego što su otpuštanja počela, Zakerberg se sastao sa rukovodiocima kako bi razgovarali o otkazima, piše „Njujork tajms“ pozivajući se na dve osobe koje su bile prisutne na pomenutom sastanku. Jedna od tih osoba rekla je za američki list da je izvršni direktor preuzeo odgovornost za smanjenja broja zaposlenih, rekavši da se njegova kompanija prebrzo povećala.

 

Takođe, Meta je otkazala planove putovanja za zaposlene kako bi osigurala da budu na raspolaganju za sastanke sa menadžerima, ako njihov tim bude pogođen otpuštanjima, reklo je još troje ljudi.

 

Meta je krajem septembra imala 87.314 zaposlenih, što je najveći broj radnika u istoriji Mete. U jednom trenutku prošle godine, Meta je bila procenjena na milijardu dolara vrednosti, ali tokom ove godine počeli su finansijski problemi za Metu koji su kulminirali otpuštanjima. U julu, Zakerberg je upozorio zaposlene da kompanija doživljava „jedan od najgorih padova koje smo videli u novijoj istoriji“ i u septembru je najavio zamrzavanje zapošljavanja.

 

Prošlog meseca je upozorio da će „timovi ostati stabilni ili će se smanjiti tokom sledeće godine“ i dodao je da će kompanija „završiti 2023. godinu otprilike iste veličine ili čak nešto manja organizacija nego što je danas“.

Tagovi

Povezani tekstovi