Politiko: Evropa može da ostane bez Fejsbuka i Instagrama

Izvor:Canva
Izvor:Canva

Irska je odlučila da Meti, vlasniku Fejsbuka i Instagrama, zabrani slanje podataka o evropskim korisnicima u SAD. Meta je više puta upozoravala da bi ovakva odluka mogla da u EU zatvori društvene mreže u njenom vlasništvu. EU i SAD pregovaraju o novom pravnom okviru koji će omogućiti prenos podataka preko Atlantika

Irska komisija za zaštitu podataka je obavestila svoje kolege u Evropi da će Meti, vlasniku Fejsbuka, obustaviti slanje korisničkih podataka u Sjedinjene Američke Države, zbog te odluke bi Evropa mogla ostati bez Fejsbuka i Instagrama, piše američki portal Politiko.

 

Irska komisija prošlog četvrtka obavestila kolege u Evropi da će Meti blokirati slanje podataka iz Evrope u SAD. Ovim potezom irskog regulatora, Meta gubi poslednje pravno sredstvo za prenos velikog broja podataka u Sjedinjene Američke Države, nakon višegodišnjih sudskih borbi između američkog tehnološkog giganta i evropskih aktivista za zaštitu privatnosti.

 

Evropski sud pravde je tokom 2020. godine poništio sporazum o protoku podataka između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, pod nazivom „Štit privatnosti“ zbog straha od prakse nadzora koju ima SAD.

 

Ovom presudom je takođe otežano i korišćenje drugog pravnog alata, pod nazivom „Standardne ugovorne klauzule“, koji Meti i mnogim drugim američkim firmama omogućava slanje podataka u SAD, piše Politiko.

 

Ukoliko odluka o blokiranju koju je donelo Irsko regulatorno telo potvrde evropski nacionalni regulatori koji se bave privatnošću podataka, Meta bi bila primorana da prestane da se oslanja na tzv. Standardne ugovorne klauzule.

 

Meta je više puta upozoravala da bi ovakva odluka mogla da zatvori mnoge njene usluge u Evropi, uključujući i Fejbuk i Instagram.

 

“Ako se ne usvoji novi transatlantski okvir za prenos podataka i ne budemo se mogli i dalje oslanjati na SCC-ove (Standardne ugovorne klauzule) ili druge alternativne načine prenosa podataka iz Evrope u SAD, verovatno nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga u Evropi, uključujući Fejsbuk i Instagram”, navela je Meta u martu ove godine.

 

EU i SAD pregovaraju o novom pravnom okviru koji će omogućiti prenos podataka preko Atlantika, bez obzira na irsku odluku. Brisel i Vašington su se još u martu ove godine preliminarno dogovorili na političkom nivou, ali pregovori oko pravnih detalja bi mogli potrajati do 2023. godine.

 

Portparol irske Komisije za zaštitu podataka potvrdio je da je nacrt odluke poslat drugim evropskim regulatorima privatnosti koji imaju mesec dana da na njega odgovore, piše Politiko.

 

„Ovaj nacrt odluke, koji podleže razmatranju evropskih organa za zaštitu podataka, odnosi se na sukob zakona EU i SAD, koji je u procesu rešavanja. Pozdravljamo dogovor EU i SAD o novom zakonskom okviru, koji će omogućiti nastavak prenosa podataka preko granica. Očekujemo da će nam ovaj okvir omogućiti da porodice, zajednice i privrede ostanu povezani“, rekao je portparol Mete.

Tagovi

Povezani tekstovi