Meta pooštrava ograničenja za tinejdžere na Fejsbuku i Instagramu

meta-logo

Kompanija Meta saopštila je danas primenu novih ograničenja pristupa određenim sadržajima za adolescente na Fejsbuku i Instagramu, kako bi promovisala „bezbednu i odgovarajuću“ upotrebu za njihov uzrast.

 

Grupa Menlo Park (Kalifornija) će sada podrazumevano postaviti sve naloge adolescenata u strožu konfiguraciju dve društvene mreže, što „otežava dolazak u kontakt sa potencijalno osetljivim sadržajem“.

 

Mera se odnosi na račune identifikovane da pripadaju tinejdžeru čija je starost između 13 godina (minimalno potrebno za registraciju) i 15 godina (18 godina u određenim zemljama).

 

Ta konfiguracija takođe ograničava pristup, za druge korisnike, listi „prijatelja“, praćenim nalozima, kao i mogućnost komentarisanja postavljenih poruka.

 

Pretraga određenih reči kao su „samopovređivanje“, „samoubistvo“, „poremećaji u ishrani“ ili „bulimija“, neće dati nikakve rezultate za adolescente.

 

Umesto toga, korisniku će biti prikazana poruka o prevenciji koja predlaže da kontaktira profesionalca, prijatelja ili da konsultuje listu saveta koji će mu verovatno pomoći, navodi se u poruci objavljenoj na veb stranici Meta.

 

Međutim, to neće sprečiti tinejdžera da razgovara o svojim mogućim problemima ili poteškoćama na Instagramu ili Fejsbuku sa nekim od svojih kontakata.

 

Meta je poslednjih godina redovno kritikovana zbog naloga mladih korisnika na Fejsbuku i Instagramu.

 

Nakon što je najavila pokretanje Instagrama posvećenog mladima do 13 godina, Meta je konačno odlučila da odustane od njega, u jesen 2021.

 

Krajem oktobra, 41 američka država podnela je tužbu američkom građanskom pravosuđu protiv Mete, optužujući Fejsbuk i Instagram da nanose štetu „mentalnom i fizičkom zdravlju mladih“.

 

Meta je tada saopštila da je već uvela niz alata za poboljšanu zaštitu mladih korisnika na svojim platformama.

 

Izvor: N1

 

Tagovi

Povezani tekstovi