Milošević: Bezobzirno su napali Danas, a znali su da su objavili lažne podatke

Foto: YT Printscreen
Foto: YT Printscreen

Nekoliko dana traju optužbe državnog vrha na list Danas, a tiču se, pre svega, teksta koji govori o potrošačkoj korpi. Urednik u Danasu Aleksandar Milošević kaže da su napadnuti iako su objavili podatke koji se nalaze na sajtu Ministratsva trgovine. „Bezobzirno su napali Danas, a znaju da su objavili lažne podatke“, rekao je Milošević.

Kako navodi Milošević, Danas je u tekstu prati kretanje potrošačke korpe od 2010. godine do danas. Deo koji je, kaže, naljutio državni vrh glasi: „Prosečna plata 2010. godine bila je tek za oko 200 dinara manja od prosečne potrošačke korpe, čija je vrednost tada počela zvanično da se objavljuje“.

 

Podatke smo uzeli sa sajta Ministarstva trgovine, državne institucije i izračunali smo. Njima je zasmetalo što smo uzeli zvanične podatke, to što smo objavili piše tamo. A tamo piše da je korpa bila niža nego što je bila kada je promenjena metodologija“, rekao je Milošević.

 

Danas navodi da podaci o vrednosti prosečne potrošačke korpe (39.799 dinara) i minimalne (25.418 dinara), kao i prosečne zarade iz 2010. godine potiču sa sajta Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

 

„Međutim, u januaru 2011. je promenjen način obračuna, što je podiglo potrošačku korpu jer su dodati novi artikli. Ali ono što ministarstvo nije uradilo 11 godina, nisu izračunali prema novoj metodologiji prethodno objavljene potrošačke korpe, oni su ostavili stare podatke koji nisu važili i na njih nalepili nove. Mi smo uzeli da uporedimo, otišli na zvanilč instituciju. Ispostavilo se da podaci nisu tačni jer je Ministarstvo trgovine ostavilo 11 godina netačne podatke na sajtu“, kaže Milošević.

 

Tada, kako kaže Milošević, kreću napadi na list.

 

„U istom danu predsednik napadne Danas, premijerka koja pola sata na Pinku napada Danas, Republički zavod za statistiku koji se uključuje da napadne Danas saopštenjem, Ministarstvo finansija koje isti dan napada Danas jer smo preneli zvaničan podatak Ministarstva trgovine, interesantno je da se jedno Ministarstvo trgovine nije oglasilo. Optužili su nas da lažemo, jer smo objavili zvaničan podatak koji stoji sa sajtu. Pa lažete vi. Histerična i koordinirana reakcija“, naveo je Milošević.

 

Dodaje da svi mogu da pogledaju podatke na sajtu ministarstva i da, kada je on proverio, oni i dalje nisu promenjeni.

 

„Mi smo mislili da su oni promenili, vi kad otvorite dokument tu treba da piše ovo je revidirani dokument prema metodologiji koja je promenjena, to je standard, to se tako radi. Kada menjate metodologiju vi morate da revidirate sve stare podatke, ne možete da ostavite stare podatke koji su netačni. To je greška i nemar, ono što je mene frapiralo je bezobzirnost kojom su napali Danas, a znali su da su objavili lažne pdoatke“, rekao je Milošević.

 

Kako je rekao, Danas se nije promenio od prvog dana.

 

„Brnabić misli da smo bili fantastičan list kada smo kritikovali demokrate, ali da smo lažovi kada kritikujemo SNS. Ona ne razume da moramo da imamo isti aršin prema svima. Oni bi trebalo da se izvine što nisu promenili podatak i revidirali ga. Ispravku su bili dužni da pošalju, ali nisu, u nekom normalnom društvu bi rekli izvinjavamo se, da li biste mogli da objavite ispravku. Naravno da bismo je objavili, to je naša dužnost. Oni neće da se izvine za svoju grešku i odvratne napade koje lansiraju prema nama“, kaže Milošević.

Tagovi

Povezani tekstovi