Mozaik na deset jezika

 U njegovoj izradi učestvuju mladi iz romske, rusinske, makedonske, nemačke, hrvatske, bunjevačke i jevrejske zajednice, koji tekstove pišu na svom maternjem jeziku. Časopis je, u stvari, deo šireg evropskog projekta pod nazivom „Integracija i osnaživanje mladih iz etničkih manjina“, a inicijator je Edukativni centar Roma, koji je oko sebe okupio za sada deset nacionalnih udruženja iz Vojvodine, sa urednikom Stevanom Nikolićem, predsednikom Centra.
– Časopis je konicipiran tako da mladi i deca iz nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini, kroz tekstove koje sami pišu predstave svoju zajednicu. Oni pišu na maternjem jeziku, a za svaki tekst daje se kratki rezime na srpskom, kako bi ga mogli razumeti svi čitaoci, kaže Stevan Nikolić.
Mladi novinari ovog lista sami pripremaju i fotografije, a deo projekta je i i foto izložba čija će tema takođe biti život i rad nacionalnih zajednica u Vojvodini.
Jedna od poruka i našeg časopisa jeste da treba da živimo jedni s drugima, a ne jedni pored drugih, kaže Nikolić, a mali korak ka tome predstavlja rečnik vojvođanskih jezika koji se objavljuje na srednjim stranama našeg časopisa.


V.L.

Tagovi

Povezani tekstovi