Nezavisni medij Stand News gasi se nakon hapšenja uposlenika u Hong Kongu

sloboda-13

Jedna od poslednjih prodemokratskih medijskih organizacija u Hong Kongu, Stand News, gasi se nakon što je policija upala u redakciju i uhapsila sedam osoba.

Sedam ljudi, sadašnjih i bivših zaposlenih, policija je privela zbog „zavere za objavljivanje buntovnih publikacija“, prenosi BBC.

 

„Zbog situacije, Stand News odmah prestaje sa radom“, navela je organizacija u objavi na Facebooku.

 

Više od 200 policajaca poslato je u raciju u kancelariju publikacije.

 

Policija Hong Konga je u saopštenju navela da je ovlašćena da „pretražuje i zapleni relevantne novinarske materijale“.

 

U objavi na Facebooku, Stand News je poručio da više neće ažurirati svoju web stranicu i da će ukloniti sadržaj na društvenim mrežama „u roku od jednog dana“.

 

„Jutros je policija uhapsila jedan broj viših i bivših rukovodećih zaposlenih kompanije, (i) odvela mnoge ljude da pomognu u istrazi“, navodi se u saopštenju.

 

Dodaje se da su kompjuteri i dokumenti oduzeti iz kancelarija i da će pomagati policiji u istrazi.

 

Policija je u saopštenju navela da je uhapsila tri muškarca i tri žene, starosti od 34 do 73 godine, „zbog zavere za objavljivanje pobunjeničke publikacije“, što je krivično delo za koje je propisana kazna do dve godine zatvora.

 

Među uhapšenima su bili istaknuti aktivisti iz Hong Konga, uključujući pop pevačicu Denise Ho i advokaticu Margaret Ng, koje su obe ranije bile u odboru Stand News. Hapšenja su se dogodila u sredu rano, saopštila je policija, a obavljeni su i pretresi kuća novinara, piše The Guardian.

 

Ovaj slučaj nastavlja izazivati zabrinutost u pogledu slobode govora i slobode medija u bivšoj britanskoj koloniji, koja se vratila pod kinesku vlast 1997. godine uz obećanje da će biti zaštićen širok spektar individualnih prava. Policija je u saopštenju navela da je vršila pretres sa nalogom kojim se ovlašćuje „pretresanje i oduzimanje relevantnog novinarskog materijala“.

 

“U akciji je angažovano preko 200 uniformisanih i civilnih policajaca. Operacija potrage je u toku”, navodi se u saopštenju. Na snimku sa lica mesta se vidi kako policija oduzima kutije.

 

Pobuna nije zločin prema sveobuhvatnom zakonu o nacionalnoj sigurnosti koji je Peking nametnuo gradu u junu 2020. Ali nedavne sudske presude su oslobodile vlasti da koriste ovlaštenja koja su im data novim zakonodavstvom za primenu ranije retko korišćenih zakona iz kolonijalne ere, uključujući Uredbu o zločinu koja pokriva pobunu.

 

Hongkonški emiter TVB saopštio je da je šest uhapšenih osoba sa prodemokratske novinske web stranice Stand News, među kojima su bivši članovi odbora Ng, bivši demokratski poslanik, i Ho, pop pjevačica, kao i vršilac dužnosti glavnog urednika Patrick Lam.

 

Ng i Ho su dali ostavke na svoje pozicije zajedno sa sva četiri druga direktora u junu, nakon što je najveći gradski prodemokratski list Apple Daily bio primoran da se zatvori nakon racije policije nacionalne sigurnosti i hapšenja njenog vođstva.

 

Ho je u objavi na Facebooku potvrdila da je uhapšena i odvedena u policijsku stanicu Zapadnog okruga.

 

Ured Stand News u industrijskoj zgradi u radničkoj četvrti Kwun Tong djelimično je zapečaćen od strane desetina policajaca, javio je reporter Reutersa sa mesta događaja. Policijski službenik za vezu sa medijima rekao je da ulazak u kancelariju neće biti dozvoljen s obzirom na „operaciju koja je u toku“. Odbio je dati više detalja.

 

Neposredno pre zore, Stand News je uživo prenosio na Facebooku da je policija nacionalne sigurnosti ispred vrata zamenika urednika Ronsona Chana.

 

U kratkom video snimku viđeni su policajci kako govore Chanu da imaju nalog za istragu o optužbi za „zaveru za objavljivanje pobunjeničke publikacije“. Chanov dom je pretresen, ali on nije uhapšen.

 

“Stand News je oduvek vodio profesionalno izveštavanje o vestima, to je van sumnje,” rekao je Chan kasnije novinarima. “Krivične prijave neće promeniti ovu činjenicu”.

 

Racija je izazvala šok u Hong Kongu.

 

“Nečuveno. Nakon pada Apple Dailya, StandNewsHK je najveći prodemokratski medij koji postoji u Hong Kongu koji štiti našu slobodu štampe. Očigledno je da Peking ne prekida političku čistku. Peking iskorenjuje sve prostore opozicije”, twitovala je u sredu prodemokratska aktivistkinja u egzilu Sunny Cheung.

 

Udruženje novinara Hong Konga izrazilo je duboku zabrinutost zbog hapšenja direktora i višeg osoblja Stand Newsa. „HKJA poziva vladu da zaštiti slobodu medija u skladu sa Osnovnim zakonom“, navodi se u saopštenju udruženja.

 

Benedict Rogers, suosnivač i izvršni direktor nevladine organizacije Hong Kong Watch, rekao je da hapšenja nisu ništa drugo do sveopšti napad na slobodu štampe u Hong Kongu.

 

Tajvanska vladajuća stranka optužila je Peking da uništava demokratiju i slobodu Hong Konga.

 

Najistaknutija preostala prodemokratska publikacija u Hong Kongu nakon istrage o nacionalnoj sigurnosti ranije ove godine dovela je do zatvaranja popularnog tabloida Apple Daily zatvorenog tajkuna Jimmyja Laij.

 

Stand News je nominovan u kategoriji „nezavisnosti“ na slobodi štampe Reporters Without Borders nagrade u novembru.

 

Počevši od 2014. godine, bio je to jedini medij iz Hong Konga koji je radio s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara u izradi izveštaja o Pandora papirima u oktobru 2021., gomile od 12 miliona dokumenata koji su procurili a otkrivaju skriveno bogatstvo i porezne strukture nekih svetskih najbogatijih i najmoćnijih ljudi.

 

Taj medij je ranije ovog meseca kritikovao šef obezbeđenja Hong Konga zbog „pristrasnog“ izveštavanja u članku o novom pametnom zatvorskom sistemu u gradu.

 

Šef Biroa za istočnu Aziju RSF-a Cedric Alviani rekao je da su racije i hapšenja „definitivno napad na slobodu medija“.

 

„Sa Stand News-om, jasno se može vidjeti da je cilj izvršne vlasti Hong Konga da se reši svih medija koji ne podržavaju službeni narativ kako bi se Hong Kong spustio na nivo represije i cenzure koji je ekvivalentan kontinentalnoj Kini“, dodao je.

 

“Kada uhapsite tim novinara iz medija koji je reputiran kao nezavisan, niko ne može reći da je to u neku drugu svrhu osim da pokušate ućutkati medije i pokušati kontrolisati narativ na teritoriji”.

 

U junu je stotine policajaca izvršio raciju u prostorijama prodemokratskih novina Apple Daily, hapseći rukovodioce zbog navodnog „dosluha sa stranom državom“. List se nakon toga ugasio.

 

Hapšenja i racija je najnoviji razvoj događaja u onome što su grupe za ljudska prava i novinari nazvali smanjenje prostora za slobodu medija u Hong Kongu. HKJA je upozorila da su slobode štampe u Hong Kongu bile na najnižem nivou u julu.

 

Istraživanje koje je prošlog meseca sproveo gradski Klub stranih dopisnika pokazalo je da je skoro polovina od 100 anketiranih novinara napravila planove ili razmišljala o izlasku, a 91 odsto je izrazilo zabrinutost zbog objavljenog zakona o lažnim vestima. Vlasti tvrde da su slobode medija u gradu netaknute.

Tagovi

Povezani tekstovi