Novinari izvan sistema, redakcije bez novca

 Zbog toga nam je neophodna podrška NUNS-a i drugih novinarskih udruženja kako bismo se bolje upoznali sa zakonskim okvirima u oblasti medija i lakše ostvarili saradnju sa državnim institucijama – naglašava Sevdail Hiseni, glavni urednik bujanovačkog nedeljnika Perspektiva, u razgovoru s kolegama iz nekoliko beogradskih redakcija.


Novinari iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, inače, okupljaju se u svom neformalnom novinarskom udruženju Etika. Ovdašnji predstavnici medija ističu da su i u vreme najvećih tenzija između Srba i Albanaca kolege i sa jedne i sa druge strane odlično sarađivali. Slažu se da su, bez obzira na nacionalnost, oni iznad svega novinari.


Belgzim Kamberi, urednik mesečnika Korak koji izlazi i na srpskom i na albanskom jeziku pod imenom Hapi, objašnjava da u malim sredinama nema nezavisnog novinarstva „zbog finansijskih problema“, ali i da je ovaj poziv opasan, jer se dešava da zbog pisanja o „osetljivim“ temama novinari imaju probleme i sa građanima i s „lokalnim moćnicima“.


Driton Salihu, glavni urednik sajta presheva.com, jedini je član NUNS-a s područja Preševa i Bujanovca. Uređuje najposećeniji sajt sa oko 100.000 mesečnih poseta, koji zasad plasira vesti samo na albanskom jeziku, a na njemu radi nekoliko volontera.


Programi televizijskih kanala u Preševu i Bujanovcu emituju se uglavnom na albanskom jeziku. Pored TV Preševa koja radi u sklopu Doma kulture, u ovom gradu postoji i privatna TV Aldi. U Domu kulture je i bioskop koji ne radi većnekoliko godina i biblioteka. TV Preševo nije dobila frekvenciju, ali radi. Na pitanje kako ta televizija radi nelegalno Beljulj Nasufi, direktor Doma kulture, sleže ramenima i kaže da se nada da će u sledećoj podeli oko 40 lokalnih frekvencija „i oni sigurno dobiti frekvenciju“. On ističe da je biblioteka bogata knjižnim fondom, ali da ima samo 700 članova.


– Dom kulture nema ni profesionalni KUD ni pozorište, niti smo u poslednjih deset godina ugostili neku pozorišnu trupu. Nadam se da ćemo, u saradnji s Ministarstvom kulture uspeti da finansiramo dečji festival i koreografa koji bi ovdašnju decu učio da igraju – kaže Nasufi.


Isuf Memeti, direktor TV Aldi, planira da do kraja godine otvori redakcije na srpskom i romskom jeziku. Ističe da im je u Preševu gledanost oko 80 odsto. Iako ova kuća zapošljava samo 13 radnika, Memeti kaže da se nada da će prevazići finansijske probleme i da će TV Aldi „ostati nezavisna, bez mešanja politike“. Najviše se gleda informativni program jer su, kako objašnjava Memeti, ljudi ovde „opterećeni politikom“. On dodaje da je jedan od najvećih uspeha ove televizije snimanje prvog kratkometražnog filma u istoriji Preševa koji će uskoro biti prikazan na filmskom festivalu na Kosovu. Prema Memetijevim rečima, najgledanije televizije na srpskom jeziku su B92, Fox i RTS.


U Bujanovcu rade RTV Bujanovac, privatna RTV Spektri i radio Ema. Oliver Trajković, direktor radija Ema u kojem je zaposleno troje ljudi, kaže da je suočen s problemom neobrazovanih novinara i da u sklopu OEBS-ovog projekta zapošljava srednjoškolce volontere koji će se kroz praktičan rad obučavati za novinarski posao jer se, kako kaže, dešavalo da se na konkurs za novinara „jave osobe koje ne znaju ni da se potpišu“.


Ivana Tošović

Tagovi

Povezani tekstovi