NOVINARI MOĆNIJI OD KARLE DEL PONTE

Iako je ovom skupu prisustvovalo nekoliko lekara koje mediji nisu preterano štedeli u svojim kritikama, ministar je priznao da se za neke afere ne mogu kriviti samo novinari.


– Krivi su i sami lekari za mnogo stvari. Krivi su jer, konkretno u slučaju Čačka, nije ispoštovana procedura, pa su četiri žene zaražene hepatitisom C – rekao je ministar.


Novinarima je, takođe, zamereno na višegodišnjem plasiranju poluinformacija i laži, zbog kojih se kod pacijenata stvara nepoverenje u lekare i zdravstvene ustanove.


Ovom prilikom novinari većine beogradskih redakcija bili su složni u tome da do objavljivanja poluinformacija i problema posle toga dolazi zbog toga što u većini situacija nailaze na zatvorena vrata zdravstvenih ustanova, bez čijih podataka su primorani da objave sve ono do čega su došli. Takođe, novinari su istakli i da se ne može samo na njih svaljivati krivica zbog objavljivanja imena žrtava, pacijenata, kao i njihovih dijagnoza, jer su to podaci koje im daju sami lekari, koji su, podsećamo, položili Hipokratovu zakletvu.


Ma kako da su novinare ocenili kao moćnije od Karle del Ponte, napomenuvši da je njihov sud moćniji od suda u Hagu, lekari su, ipak, podržali novinare da se ne zaustavljaju u pisanju o svakoj greški lekara, uzimanju mita i svim drugim propustima koji se dese u zdravstvu.

Tagovi

Povezani tekstovi