Novinarka koja je pomogla da se pokrene #MeToo pokret u Kini osuđena na pet godina zatvora

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Sophiju Huang Xueqin, kinesku istraživačku novinarku poznatu po svom učešću u pokretu #MeToo, sud u Guangzhouu osudio je danas na pet godina zatvora zbog “podsticanja na rušenje državne vlasti” nakon što je provela blizu hiljadu dana u pritvoru, javili su Reporteri bez granica (RSF).

 

“Huang Xueqin je samo služila javnom interesu rasvjetljavajući društvena pitanja i nikada nije trebala biti pritvorena, da ne spominjemo mučena ili osuđena na tako tešku zatvorsku kaznu”, izjavio je Cédric Alviani, direktor azijsko-pacifičkog biroa RSF-a.

 

Pozvao je međunarodnu zajednicu da pojača pritisak na kineske vlasti da osiguraju njeno oslobađanje zajedno sa svih ostalih 118 novinara i branitelja slobode medija koji su zatočeni u zemlji.

 

Uz jaku prisutnost policije u okruženju suda koja, kako navodi RSF, sprečava novinare i aktiviste da uđu u sudnicu, njen partner i aktivist Wang Jianbing također je osuđen na tri godine i šest mjeseci zatvora pod istom optužbom.

 

Direktorica Amnesty Internationala za Kinu Sarah Brooks rekla je da se sutra navršava tačno hiljadu dana otkako su njih dvoje uhapšeni. Naglasila je da nisu počinili nikakav stvarni zločin, te da je kineska vlada izmislila izgovore da bi njihov rad označila prijetnjom.

 

“#MeToo aktivizam je osnažio preživjele seksualnog nasilja širom svijeta, ali u ovom slučaju kineske vlasti su pokušale učiniti upravo suprotno tako što su ga iskorijenile”, rekla je Brooks te dodala da oboje moraju biti odmah i bezuslovno pušteni na slobodu.

 

Uhapšeni su 19. septembra 2021., dan prije odlaska Xueqin na studij u Ujedinjeno Kraljevstvo.

 

Xueqin se suđenje odvijalo iza zatvorenih vrata 22. septembra 2023. Tokom pritvora, piše RSF, bila je podvrgnuta mučenju, kao i navodnom ispitivanju u “tigrovoj stolici”, ozloglašenoj stolici za mučenje koju koristi kineska policija.

 

Xueqin, novinarka koja je pokrivala niz tema od ženskih prava i korupcije do industrijskog zagađenja, provodila je ispitivanja 2018. godine koja su, ističe RSF, otkrila rasprostranjenost rodno zasnovanog uznemiravanja u medijskoj industriji. Ona je također pomogla u pokretanju prvog kineskog slučaja #MeToo na jednom od najprestižnijih kineskih univerziteta u Pekingu i stvorila platformu društvenih mreža za izvještavanje o seksualnom uznemiravanju.

 

Wang Jianbing je, piše Amnesty, pružao pravnu podršku osobama sa invaliditetom i između ostalog je bio pristalica pokreta #MeToo u Kini.

 

Amnesty International navodi da kineske vlasti sistematski koriste optužbe za nacionalnu sigurnost s nejasnim odredbama, kao što su “rušenje državne vlasti” i “podsticanje na rušenje državne vlasti”, kako bi krivično gonili advokate, naučnike, novinare, aktiviste, radnike nevladinih organizacija i drugih.

 

Kina, država koja najviše na svijetu zatvara novinare i branitelje slobode medija, i gdje je zatvoreno njih najmanje 118, rangirana je na 172. mjestu od 180 zemalja na Svjetskom indeksu slobode medija RSF-a za 2024. godinu.

 

Izvor: RSFAmnesty International

 

Prevod: Mediacentar Sarajevo

 

Tagovi

Povezani tekstovi