NUNS: Lav Pajkić da se izvini zato što je novinare uporedio sa ustašama

NUNS logo color

Narodni poslanik sa liste Srpske napredne stranke Lav Grigorije Pajkić uporedio je na društvenim mrežama Danas, N1 i Nova.rs sa vođama logora u Jasenovcu. Povod za poređenje redakcija i novinara ovih medijskih kuća sa ustašama bile su kolumne posvećene temi Jasenovca.

Pajkić je na svom Instagram nalogu podelio poziv redakcije Danasa mladima da se prijave u njihovu školu novinarstva, ilustrujići ga fotografijom iz filma Dara iz Jasenovca na kojoj su ustaše. Ispod je označio redakcije Danasa, N1 i Nove, uz propratni tekst “Stavovi kolumnista Danasa po pitanju zabrane našem predsedniku da poseti Jasenovac motivisali su me da polaznicima njihove škole oslikam kako će izgledati jedno prosečno predavanje…”

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije ovaj slučaj vidi kao nastavak kampanje protiv slobode govora i slobodnog novinarstva u Srbiji.

 

Pozivamo narodnog poslanika Lava Grigorija Pajkića da se izvini zbog zloupotrebe i relativizacije jednog od najstrašnijih stradanja srpskog naroda, kao i poređenja novinara i medija sa ubicama. Opravdanje za njegov postupak može biti jedino činjenica da nije bio svestan težine iznetog poređenja. Zato ga savetujemo da se ubuduće edukuje pre nego što upotrebi slične termine u svojim obraćanjima.

 

Poslednji slučaj je još jedan očigledan primer na kome možemo videti da napadi, etiketiranje i širenje mržnje prema nezavisnim novinarima dolazi, pre svega od strane vladajućih struktura u državi. Cilj tih nastupa nije ništa drugo do širenje tenzija i produbljivanja podela u celokupnom društvu, kako bi se zamaskirali egzistencijalni problemi građana.

 

NUNS ponovo poziva sve državne funkcionere da prestanu da stigmatizuju novinare kada iznose činjenice o njihovom radu i da konstruktivnu kritiku shvate na pravi način i iskoriste je u svrhu poboljšanja sopstvenog rada koje mora biti u javnom interesu svih građana Srbije.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

  1. jul 2022.

Tagovi

Povezani tekstovi