NUNS: Osuda uvreda upućenih novinarki Mirjani Stevanović

NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije oštro osuđuje uvrede upućene novinarki dnevnog lista Danas Mirjani Stevanović od vlasnika transportnog preduzeća „Bora Kečić“ Žarka Kosovića.

Zbog objavljenog teksta „Nelegalan prevoz ili nelegalno suzbijanje konkurencije“ u pomenutom listu, novinarka Stevanović dobila je usmenim putem, ali i pisanim preko SMS poruka, brojne uvredljive pretnje od Kosovića.

 

Najpre, evidentno revoltiran tekstom, budući da se njegova firma pominje, Kosović je prvobitno zvao Mirjanu Stevanović, te joj je usmeno zapretio tužbom, ponavljajući da je „Bora Kečić“ svetska firma i jedna od „deset najboljih“. Nakon telefonskog razgovora Kosović je nastavio sa pritiscima i uvredama – SMS porukama.

 

„Novinarčino, najavi me kod tvog direktora da sa njim popričam o tvom statusu, zašto ti daje malu platu. Da li zato što si loš radnik, pogotovo novinar ili sumnja da živiš od ličnih sponzora“, piše samo u jednoj od više poruka.

 

Mirjana Stevanović navodi da je pitanja poslala i JP „Putevima Srbije“, kao i „Srbijaputu“.

 

„Pitanja sam o tome poslala i Putevima Srbije, ali i Srbijaputu, pokušali smo da dobijemo odgovore na to da li prikolica koja prevozi trafostanicu ima šest ili 12 osovina. I da li je Srbijaput dobro uradio merenje ili nije, što bi značilo da je u tom slučaju napravljena greška u saobraćajnoj dozvoli. Međutim, odgovor nije stigao iz Puteva, da bi me, nakon što su pitanja stigla do njih, kontaktirao advokat Srbijaputa, a njegove odgovore smo u tekstu i objavili“, ističe Stevanović i dodaje da do danas demanti nije poslat.

 

NUNS osuđuje uvrede koje su iznete na račun novinarke i neprimeren način komunikacije sa medijskim radnicama i radnicima, pogotovo kada dolazi sa pozicije moći.

 

Podsećamo da je po Zakonu o javnom informisanju i medijima propisano na koji način može da se osoba obrati ako smatra da je neka informacija netačna ili nepotpuna, odnosno da traži demanti. Prema članu 83, lice na koje se odnosi informacija, koja može da povredi njegovo pravo ili interes, može od odgovornog urednika zahtevati da, bez naknade, objavi odgovor u kome ono tvrdi da je informacija neistinita, nepotpuna ili netačno preneta.

 

Slučaj napada na koleginicu Stevanović ćemo registrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare kao i u našoj regionalnoj bazi SafeJournalists.net, i o njemu obavestiti međunarodne organizacije.

 

NUNS,

 

8. jun 2021.

Tagovi

Povezani tekstovi