O „Danasu na lokalu“, još jednom

Foto: Danas
Foto: Danas

Otvaranje novog prostora u Danasu za lokalne teme, ako je suditi po prvim reakcijama, izazvalo je respektabilnu podršku građana.

Broj poseta stranici „Danas na lokalu“ na našem portalu i  sve više pratilaca na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama, uveravaju nas svakodnevno da postoji očigledna potreba za što više informacija o onome što se zbiva u neposrednom okruženju naših čitalaca.

 

Za nas je to najvažnija potvrda opravdanosti ideje kojom smo se rukovodili pokretanjem „Danasa na lokalu“ jer želimo, zapravo, da ponudimo građanima Subotice, Zrenjanina, Novog Sada, Kragujevca, Niša, Novog Pazara, Majdanpeka, Vranja, Kikinde i Užica još jedan kredibilan izvor pouzdanih i proverenih informacija o svemu što se dešava u njihovom gradu.

 

Dragan Petković, suosnivač portala Južne vesti, ako je suditi na osnovu teksta „Kako to mislite – nema lokalnih medija?“, izgleda ima drugačije viđenje pokretanja „Danasa na lokalu“. Napominjući da se „ovih dana sve češće provlači ideja da lokalne medije, pošto su ozbiljno i stalno pod pritiskom sadašnjeg režima i teško žive, treba jednostavno ugasiti“, Petković  upozorava da je poenta u tome da ulogu lokalnih medija preuzme „neki nacionalni građanski orijentisan medij“.

 

Suosnivač jednog od najkvalitetnijih regionalnih portala smatra i da „lokalni mediji jesu u teškom stanju, ali da njihovu ulogu ne mogu da zamene nacionalni (mediji) koji izveštavaju o lokalu iz svoje perspektive, ma koliko god oni bili ‘dobre volje’ kredibilni ili demokratski“.

 

Bez ikakve želje za polemikom, ovakve insinuacije lično smatram uvredljivim, jer sam decenije proveo u lokalnom mediju. Kao urednik lokalnih izdanja, s druge strane, moram da priznam da ne razumem čemu treba da posluži ovaj neuspešan pokušaj konfrontiranja Danasa i lokalnih slobodnih medija, naročito ako se uz pomoć poštapalica „neko“ ili „neki“ pokušava da nam se pripiše namera da pokretanjem „Danasa na lokalu“ zapravo imamo za cilj gašenje lokalnih medija.

 

Ne dovodeći nijednog trenutka u pitanje ogroman značaj lokalnih slobodnih i profesionalnih medija koji opstaju uprkos svakodnevnim pritiscima vlasti i često brutalnim pokušajima da se njihov glas potpuno utiša, za Danas, bez obzira na ovaj tekst, Južne vesti i svi lokalni slobodni mediji će i dalje biti važan partner u zajedničkim naporima da, pod naletom propagandističkih, provladinih medija, omogućimo što većem broju građana da dođu do pravovremenih i objektivnih informacija.

Tagovi

Povezani tekstovi