Održano ročište po tužbi novinara Nenada Živkovića protiv portala epancevo.rs i njegovog urednika Aleksandra Čupića

Foto: NUNS
Foto: NUNS

Glavni urednik portala epancevo.rs  Aleksandar Čupić dao je iskaz danas u Višem sudu u Beogradu u postupku koji protiv njega vodi novinar portala Pančevo siti Nenad Živković.

Živković je protiv Čupića i portala epancevo.rs podneo tužbu zbog povrede ugleda i časti u pet tekstova koji su objavljeni u periodu od 29. maja do 10. juna 2019. godine, čiji autor je Aleksandar Čupić koji je u to vreme bio i glavni urednik pomenutog portala.

 

U iskazu pred sudom Čupić je rekao da su tekstovi koji su bili objavljeni na na stranici Nenada Živkovića bili povod za objavljivanje spornih tekstova.

 

U tim tekstovima Živkovićev rad je povezivan sa ustaškim i proustaškim pokretom, nazvan je učenikom špijuna, optužen je da je politički aktivista, ostrašćen, opsesivni materijalista…

 

Čupić je u iskazu rekao da on u spornim tekstovima ne povezuje Živkovića sa proustaškim pokretom, već da „proustaški i ustaški pokreti koriste Živkovića za svoje interese i svoje napade na Srbiju“.

 

Naveo je, takođe, da je Živković učenik špijuna jer je, kako tvrdi, bio bliski saradnik „kontroverznog humanitarca nemačkog porekla koji je bio u obradi BIA operativaca“.

 

On je optužio Živkovića da je ispisivao grafite na gradskim ustanovama u Pančevu nakon čega su brojnim Albancima polupani autombili i izlozi.

 

Kada je u svojim tekstovima pisao da se Živković bavi mahinacijama, prevarama i zloupotrebama, mislio je na zloupotrebu svesti naroda, a da je opsesivni materijalista opravdava time što ga je Živković tužio umesto da mu je odgovorio preko svog medija.

 

Pravni zastupnik Nenada Živkovića, advokat Veljko Milić, komentarišući današnje ročište rekao  je da je ovo drugi postupak koji se vodi protiv Čupića za isto delo, ali za različite tekstove. U prethodnom postupku tužbeni zahtev Nenada Živkovića je usvojen i tuženi je obavezan da nadoknadi štetu.

 

“Smatram da, pošto se radi o različitim tekstovima,  ali istovrsnim tekstovima, da će odluka biti ista i u ovom slučaju, s tim što očekujem  da će sud dosuditi veću naknadu štete”, naveo je Veljko Milić,  “Danas je svoj iskaz dao tuženi koji u suštini nije opovrgao nijednu stvar koju je objavio. Štaviše, mislim da je dodao neke nove uvrede koje nisu bile objavljene, tako da mislim da sudija neće imati pretežak posao da presudi”, dodao je on.

 

Današnje ročište je bilo poslednje po drugoj tužbi Nenada Živkovića protiv Aleksandra Čupića i portala epancevo.rs.

 

Kako je navedeno u zapisaniku, pismeni otpravak odluke suda biće dostavljen strankama.

Tagovi

Povezani tekstovi