Preminuo Perica Vučinić

U prostorijama Nezavisnog udruženja novinara Srbije, u Resavskoj 28/II, u četvrtak u 13 časova će se održati komemorativni skup povodom smrti Perice Vučinića.

Sahrana je istog dana u 15,30 na Novom groblju u Beogradu.

Perica Vučinić rođen je 1959. Diplomirao je na katedri za Svetsku književnost Filozofskog fakulteta u Beogradu, a u novinarstvo je ušao 1990. kao reporter dnevnog lista „Borba“. Od 1994. do 1997. piše u nedeljniku „Vreme“, da bi 1997. u Banjaluci osnovao magazin „Reporter“, čije je sedište 2000. premešteno u Beograd.

Dobitnik je međunarodnih priznanja „Nagrada za hrabrost“ Švedske federacije novinara za 1999, a „World Press Review“ iz Njujorka ga proglašava za Međunarodnog urednika 2000.

Redakcija „Reportera“ saopštava da je srpsko novinarstvo izgubilo urednika i autora koji je u devedesetim godinama branio čast nezavisnog novinarstva.

„Vučinić će ostati upamćen po izuzetnoj upornosti da u godinama represije prema nezavisnoj štampi izdaje novinu koja je menjala adrese, gotovo ilegalno distribuirana, da bi istovremeno okupljala u svojoj redakciji najznačajnija pera nezavisnog novinarstva. Vučinić je bio čovek koji je strasno voleo novinarstvo, verujući da je moguće da se svet menja nabolje rečima, idejama i neprestanim ukazivanjem na puteve i stranputice u ovom vremenu koje traži moralnu čvrstinu i intelektualnu nedvosmislenost više nego ikad“, navodi redakcija „Reportera“.

Tagovi

Povezani tekstovi