Problemi lokalnih medija: Ekonomska samoodrživost je veoma upitna

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Problemi sa kojima se suočavaju lokalni mediji su sve brojniji i složeniji, pre svega zbog raznih vidova pritisaka od kojih je najučestaliji finansijski, rekao je za FoNet predsednik Upravnog odbora Lokal presa Dragan Đorđević, koji je i vlasnik i direktor „Sremskih novina“.

„Zbog finansijski ugroženog pložaja, lokalni mediji su sve više izloženi pritiscima i ucenama centara ekonomske i političke moći. Takav položaj onemogućava uredničku nezavisnost“, ukazao je Đorđević.


On je dodao da je „socijalni i profesionalni položaj zaposlenih u lokalnim medijima vrlo nesiguran i u velikoj meri doprinosi praksi autocenzure“, upozorivši i na nedovoljnu dostupnost informacija od javnog značaja u malim lokalnim zajednicama, što preti da ugrozi kvalitet informisanja građana.


Sve češći sudski procesi u kojima se zahtevaju visoke sume odštete, kao i visoke sudske takse ozbiljno ugrožavaju ekonomsku održivost medija ili dovode do gašenja, naveo je Đorđević i ukazao na značaj lokalnih medija za informisanje u vanrednim situacijama, kao što je pandemija kovid-19 ili poplave 2014. godine.


Prema njegovim rečima, država, odnosno Ministarstvo kulture i informisanja, kao i lokalne samouprave, kroz projektno sufinansiranje pomažu rad lokalnih medija ali, nažalost, to nije dovoljno .


„Ekonomska samoodrživost je veoma upitna jer lokalni mediji godinama unazad rade na malim i ekonomski slabim medijskim tržištima“, upozorio je Đorđević i dodao da je neizvesno hoće li lokalni mediji opstati u takvom okruženju, a pitanje kako sačuvati lokalne medije u Srbiji nema precizan odgovor jer su izazovi veliki.

Tagovi

Povezani tekstovi