Pulicerova nagrada za novinarstvo pripala Pro Publici i Asošijeted presu

Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay

Prestižna Pulicerova nagrada za novinarstvo u javnom interesu dodeljena je danas istraživačkom mediju Pro publika (ProPublica) za „inovativno“ izveštavanje o tome kako su se milijarderi udvarali sudijama Vrhovnog suda SAD dajući im poklone i obezbeđujući putovanja.

 

Agencija Asošijeted pres je nagrađena u kategoriji foto-reportaže za izveštavanje o imigraciji u SAD kroz Latinsku Ameriku.

 

Nagrada za izveštavanje u javnom intresu dodeljena je Džošui Kaplanu, Džastinu Eliotu, Bretu Marfiju, Aleksu Mierjeskom i Kirsten Berg kao novinarima Pro publike.

 

Fotografije AP-a snimljene su širom Latinske Amerike i duž američko-meksičke granice u Teksasu i Kaliforniji u godini kada su migracije bile jedna od najvećih tema na svetu.

 

Nagradom je ovenčano 15 fotografija zaposlenih u agenciji AP, a to su Greg Bul, Erik Gej, Fernand Ljano, Marko Ugarte i Eduardo Verdugo, kao i dugogodišnjih honoraraca AP-a Kristijana Čaveza, Feliksa Markeza i Ivana Valensije.

 

Pulicerov odbor je dodelio i priznanja za istaknut rad u oblastima kao što su književnost, muzika i pozorište.

 

Nagrade su ustanovljene testamentom novinskog izdavača Džozefa Pulicera.

 

Nagradama upravlja Univerzitet Kolumbija u Njujorku, koji je i sam bio u vestima zbog studentskih demonstracija protiv rata u Gazi.

 

Pulicerov odbor sastao se prošlog vikenda van Kolumbije kako bi razmotrio kandidate za nagradu.

 

Odbor je prošlog četvrtka u saopštenju pozdravio studente-novinare na Kolumbiji i drugim univerzitetima širom zemlje zbog njihovog rada na pokrivanju pomenutih demonstracija.

 

Izvor: Danas

Tagovi

Povezani tekstovi