Raspisan konkurs za nagradu “Dragan Janjić” – tema “Medijska pismenost”

dragan-janjic-mc-rs

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i novinska agencija Beta, raspisali su konkurs za nagradu „Dragan Janjić” za najbolje akademske i istraživačke radove, na temu „Medijska pismenost”. Biće dodeljene dve nagrade u iznosu od 160 000 dinara bruto – za najbolji štampani rad i najbolji multimedijalni rad. Konkurs se raspisuje uz podršku programa „Nova pismenost”, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

Glavni cilj Konkursa je da se uveća baza znanja u oblasti medijske pismenosti, kao i da se ovakvi radovi učine dostupni javnosti. Na ovaj način bi se podržali svi koji promišljaju o medijskoj pismenosti i njenim različitim dimenzijama i aspektima.

 

Radovi mogu obuhvatiti kritička sagledavanja na temu medijske pismenosti, poput predloženih, ali se mogu proširiti i  na teme:

Značaj medijske pismenosti
Istorijski i konceptualni razvoj medijske pismenosti
Ključne ideje, teorije i principi medijske pismenosti
Medijska pismenost i drugi koncepti
Ključni društveni akteri u razvijanju medijske pismenosti (u svetu, Evropi, regionu, Srbiji)
Uloga političke kulture, društvenog konteksta
Uloga medijskih politika i medijskog sistema u razvoju medijske pismenosti
Uloga obrazovnih politika i obrazovnog sistema u razvijanju medijske pismenosti
Sistemski problemi i moguća rešenja u razvijanju medijske pismenosti u Srbiji
Indikatori medijske pismenosti
Informativni mediji i medijska pismenost
Popularni medijski sadržaji i medijska pismenost
Tradicionalni mediji (štampa, radio, TV) i medijska pismenost
Digitalni mediji i medijska pismenost
Medijska pismenost u praksi – Dobre prakse u oblasti medijske pismenosti
Medijska pismenost i ljudska prava 

 

Ovo je prva nagrada Dragan Janjić” koja se dodeljuje u čast nedavno preminulog novinara, osnivača Bete i NUNS-a. Dodeliće se dve nagrade – za štampani i multimedialni rad na osnovu pisanog predloška. Obe nagrade će iznositi po 160 000 dinara bruto.

 

Svrha novčane nagrade je da se podržani radovi objave i promovišu, obezbeđujući dalju popularizaciju akademskog rada u oblasti unapređenja medijske pismenosti i nagrađenih autora i autorki. Cilj je da se pospeše istraživačke prakse, širenje fonda znanja u oblasti medijske pismenosti, umrežavanje i interdisciplinarna saradnja. Program Nova pismenost će dodatno podržati promociju nagrađenih radova.

Na konkurs se mogu prijaviti istraživači, akademski radnici i studenti osnovnih i master studija svih fakulteta u Srbiji

Uslov je da su radovi nastali u periodu od 1. januara 2019. do 5. septembra  2022. godine. Neophodno je da radovi predstavljaju inovatorni autorski rad koji su jedna zaokružena celina, i da ukazuje na značaj medijske pismenosti za naučnu, profesionalnu i/ili širu javnost.

 

Rok za prijavu radova je 5. septembar 2022. godine.

 

Radove slati na mail: program@nuns.rs

 

 

  • Uslov je da se uz rad dostavi Izjava o originalnosti i autorstvu rada, sledeće sadržine.     


    Ja, ___________ (ime i prezime autora) potvrđujem orginalnost rada.  
    Upoznat/a sam da ću u slučaju plagiranja biti eliminisan/a iz dalje konkurencije. 
     

Ime i prezime studenta/studentkinje

*Ako rad nema Izjavu neće se uzeti u razmatranje.

 

Dragan Janjić je novinarsku karijeru započeo u Tanjugu a zatim sa kolegama osniva Betu, čiji je glavni urednik bio u dva mandata. Bio je zamenik ministra za kulturu i informisanje, zamenik glavnog urednika Politike a od 2010. do 2016. savetnik za medije Zaštitnika građana.

 

Janjićevu novinarsku karijeru obeležila je i neprekidna borba za profesionalizacijom novinarstva, insistiranje na etičkim standardima i unapređenje medijske scene. Kolege ga pamte kao principijelnu osobu, posvećenu objektivnom novinarstvu, koje je shvatao kao četvrti stub demokratije.

Tagovi

Povezani tekstovi