SEEMO zabrinut zbog nedavnog hapšenja novinara u Srbiji

Kako je saopštio SEEMO, direktor Informativnog centra Tutin, novinar Albin Gegić i snimatelj Tufik Sadović uhapšeni su i određen im je pritvor od 13 dana. Oni su optužzeni za opstrukciju programa i uhapšeni su zbog sumnje da bi mogli da unište televizijsku opremu.

Prema informacijama iz Informativnog centra Tutin, novinari su pušteni 12. maja, nakon odluke Okružnog suda u Novom Pazaru.

SEEMO ocenjuje da je to hapšenje dikretno nasilje na slobodu medija i prava novinara. SEEMO veruje da bi se slučajevi kao što ovaj mogli izbeći, ukoliko bi bile jasnije odredbe za javno i privatne elektronske medije u Sbriji.

Tražimo od zvaničnika u Srbiji da se pozabavi problemima u vezi sa elektronskim medijima u Srbiji.

SEEMO, takođe, traži da Vlada Srbije postavi članove Upravnog odbora Agencije za telekomunikacije, koja bi trebalo da pripremi dodelu frekvencija.

Agencija za radiodifuziju bi, smatra SEEMO, trebalo da napravi Strategiju za razvoj u radiodifuziji u saradnji sa Agencijom za telekomunikacije Srbije.

SEEMO zahteva i da se jasnije definiše broj dozvola za nacionalno pokrivanje komercijalnih elektronskih medija.

SEEMO zahteva, takođe, hitno uključivanje svih zainteresovanih strana u konsultacijama koje moraju prethoditi usvajanju Strategije razvoja radiodifuzije i pripreme Plana za raspodelu frekvencija.

Tagovi

Povezani tekstovi