Šest godina od ubistva Slavka Ćuruvije

Beograd – Pre šest godina ubijen je novinar Slavko Ćuruvija, pokretač i vlasnik dnevnika Dnevni telegraf i magazina Evropljanin.
Ubistvo počinjeno u centru Beograda, u vreme NATO intervencije nije rasvetljeno, uprkos brojnim najavama vrha aktuelne vlasti, ali i njenih prethodnika. I posle šest godina izvesno je jedino da je reč o atentatu, koji je najavljen komentarom Miroslava Markovića „Ćuruvija dočekao bombe“, objavljenom u Ekspresu i pročitanom na Drugom dnevniku državne televizije.

Komentar je, zapravo, prepričana poruka supruge bivšeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića Mire Marković: „Ako su se nadali da će njihova izdaja biti zaboravljena, uzalud su se nadali“.
U dokumentu Resora državne bezbednosti pod radnim nazivom Ćuran vidi se da je Slavka Ćuruviju na dan ubistva pratilo 27 operativaca RDB i da su praćenje i komunikaciju sa nalogodavcem prekinuli neposredno pre atentata.
Nakon šest godina sigurno je da je neko od saučesnika u ubistvu Slavka Ćuruvije doneo ispravni zaključak: „Objekat nije pokazivao vidljive znake opreza“ (dokument Ćuran), odnosno da nije bila realistična nada ubijenog vlasnika Dnevnog telegrafa izrečena nakon što je, zajedno sa novinarima Srđanom Jankovićem i Zoranom Lukovićem, zbog napisa pod naslovom Optuženi kritikovao Milovana Bojića osuđen na bezuslovnu zatvorsku kaznu od četiri meseca (sudija Krsto Bobot): „Nadam se da neće streljati.“
– Upućuje se jeziva poruka Srbiji: ubijajte slobodno, niko vas neće kazniti, a najbolje bi bilo da ubijate novinare. Ništa se u procesnom smislu ne dešava, ne znamo sa sigurnošću ni gde je predmet, dobili smo informaciju da je kod specijalnog tužioca – on spava kao što spavaju i Vojislav Koštunica, Rade Bulatović i Dragan Jočić. A čuli smo Jočićevu budalaštinu da je otkrivanje Slavkovih ubica izazov za državu – kaže za Danas Jovo Ćuruvija, brat ubijenog Slavka Ćuruvije.
On ističe da su napredovali u službi „svi koji su učestvovali u pravnom nasilju nad Slavkom Ćuruvijom, u praćenju i ubistvu, u servisiranju ubica“.
– Dok se ne rasture tajne službe i dok se ne otvore njihova dosijea – ne možemo da očekujemo pravdu. Uveren sam da je u Slavkovo ubistvo umešana i vojna obaveštajna služba, jer sam dobio anonimnu informaciju sa imenom ubice, pripadnika KOS koji stanuje na Bežanijskoj kosi, a dobio sam i poruku od jednog pukovnika KOS – kaže Jovo Ćuruvija.
Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nebojša Bugarinović konstatuje da nije uspela akcija NUNS kojom je Udruženja zahtevalo da se ispuni obećanje vlasti i otkriju ubice Slavka Ćuruvije i Milana Pantića i njihovi nalogodavci.
– Šokantna je bila izjava ministra policije Jočića da nije bilo namere da se ubije Milan Pantić – samo je propustio da kaže ko je to ubio našeg kolegu, a nije imao nameru da to učini. To su nedopustivi postupci koji izazivaju nedoumice i erodiraju poverenje u državu. Tužna i opasna poruka se odašilje; da u ovoj zemlji mogu novinari koji pišu o škakljivim temama da budu likvidirani. To je upozorenje drugim novinarima šta može da im se dogodi ako se na sličan način bave svojom profesijom, ali i ohrabrujuća poruka onima koji su skloni sili. Da je primene i da ne budu kažnjeni – naglašava Nebojša Bugarinović.
Ministar policije Dragan Jočić izjavio je nedavno u intervjuu Politici da od 2001. godine, kada je podneta krivična prijava Fonda za humanitarno pravo protiv bivših čelnika Državne bezbednosti Radomira Markovića i Milana Radonjića, do njegovog dolaska u MUP, nije video „tragove sistematskog i ozbiljnog rada“ na rasvetljavanju tog slučaja. Jočić je rekao i da dosadašnje provere policije nisu potvrdile medijske navode da su navodni izvršioci ubistva Luka Pejović i Zoran Ristović Prika, te da taj „zločin nije mogao da počne da se rešava bez potpune saradnje sa RDB, a kasnije sa Bezbednosno-informativnom agencijom“.
Polaganjem cveća na spomen – ploču u Svetogorskoj ulici NUNS će danas odati počast Slavku Ćuruviji.

B.Tončić

Tagovi

Povezani tekstovi