SJ: Albanska policija napala dva novinara

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Albanska policija je u Tirani, 27. jula u 12:30, oborila na zemlju Ergjisa Gjencaja, novinara TV kanala „News 24“, i gurnula njegovu koleginicu Klodianu Lali, nakon što nisu uspeli da privedu osumnjičenog kriminalca.

Naime, nekoliko policajaca, bez policijske uniforme, zaustavilo je automobil svog osumnjičenog, ali nisu uspeli da ga zadrže. Istovremeno, na mesto događaja stigao je automobil „News 24“ sa logotipom TV kanala iz kojg su izašli novinari Gjencaj i Lala, ali nakon što policajci nisu uspeli da uhapse osumnjičenog, policajci su se okrenuli prema novinarima. Na video-snimku postavljenom na internet se vidi kako jedan od njih grabi telefon Gjencaja, koji je srušen na zemlju. Kad je Lala počela da protestuje, odgurnula ju je osoba u civilu za koju se veruje da je policajac.

 

Gjencaj je za BIRN rekao da ga je policija nekoliko minuta držala licem prema dole i proveravala džepove.

 

„Poslednjih 20 godina radio sam kao novinar koji prati rad policije. Ovo mi se prvi put dogodilo ”, rekao je Gjencaj za BIRN.

 

Lala, poznata novinarka, rekla je da su se oboje sasvim slučajno našli na licu mesta kada se dogodio pokušaj hapšenja.

 

„Vikala sam da zaustavljaju novinara“, rekla je Lala, ističući da policajci nisu mogli da ne vide logotipe informativnog kanala na automobilu.

 

U saopštenju za štampu, tužilaštvo u Tirani potvrdilo je da je u saradnji sa Službom za unutrašnje poslove i žalbe i Ministarstvu unutrašnjih poslova sprovode dubinske provere u vezi sa incidentom.

 

Ovo nije prvi put da su novinari meta napada policije u Albaniji. Tokom 2020. Safejournalists Network prijavio je 7 slučajeva policijskog neopravdanog zadržavanja pri izveštavanju na dužnosti.

 

Blerjana Bino, istraživačica SafeJournalists Network u Albaniji, rekla je da „stvarni napadi na novinare tokom izveštavanja sa lica mesta rizikuju da postanu nova normalnost u Albaniji, a policajci ne pokazuju osetljivost prema dužnosti novinara da izveštavaju o događajima i obaveštavaju javnost“ .

 

„Vlasti obično osuđuju ove incidente, ali nakon toga slede ograničene istrage i nedostajanje transparentnosti u pogledu napretka istraga o napadima na novinare“, rekla je ona.

 

SafeJournalists Network, koja broji više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, solidarna je sa albanskim kolegama i osuđuje napad na TV ekipu. Tražimo jasnu osudu ovog napada od zvaničnika iz policije. Safejournalists Network takođe očekuje da vlasti sprovedu transparentnu istragu povodom ovog slučaja.

 

Mreža SafeJournalists će obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere oko oba slučaja napada.

 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 28. 07. 2021.

 

Udruženje novinara Kosova

 

Udruženje novinara Makedonije

 

Udruženje BH novinari

 

Hrvatsko novinarsko društvo

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

 

Sindikat medija Crne Gore

Tagovi

Povezani tekstovi