SJ: Atmosfera za novinare u Crnoj Gori postaje sve opasnija

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Biti novinar u Crnoj Gori postalo je u poslednje vreme veoma opasno. Poslednja dva slučaja koja su se dogodila istog dana, 22. avgusta, ali na različitim mestima, samo ukazuju na to da je novinarska profesija u ovoj zemlji potpuno ugrožena.

Prvi slučaj se dogodio u Risnu, u jutarnjim časovima, kada je novinarku Javnog RTV servisa Radio-televizije Crne Gore Tamaru Nikčević uvredio jedan čovjek, uoči protesta na Cetinju. Poznata je po kritičkom osvrtu prema toj crkvi, a često je na meti uvreda zbog svog rada.

 

Još jedan slučaj dogodio se tokom protesta na Cetinju protiv ustoličenja Joanikija Mićovića, kao mitropolita crnogorsko -primorskog Srpske pravoslavne crkve, ekipi Televizije Vijesti. Novinarka Ljubica Milićević i snimatelj Drago Matović bili su sprečeni da urade svoj posao kada je grupa mladića ometala njihovo izveštavanje uživo. Vređali su novinara i snimatelja rekavši da ne mogu da izveštavaju o protestu, a neki su čak gurnuli kameru.

 

Snimatelj TV Vijesti Drago Matović i prošle godine fizički je napadnut, dok je novinarka Tamara Nikčević na meti pretnji zbog svojih stavova.

 

Radomir Kračković, potpredsednik Sindikata medija Crne Gore rekao je da „anticivilizacijsko ometanje i vređanje tima Televizije Vijesti pokazuju da su mediji koji izveštavaju profesionalno i objektivno i dalje na meti žestokih i primitivnih pojedinaca koji se navodno bore za građansku Crna Gora”. On je takođe dodao da su „uvrede upućene novinarki Tamari Nikčević u Risnu još jedan pokazatelj da se u Crnoj Gori sve manje toleriše drugačije mišljenje“.

 

„Od početka godine, SMCG i SJ Mreža upozoravaju da zbog uzavrele političke situacije u Crnoj Gori, novinari i medijski radnici iz različitih medija, sa različitim uređivačkim politikama, najviše trpe. Gotovo da nema protesta ili velikog okupljanja na kojem nema incidenata ili napada na novinare. S obzirom na to da nas slični skupovi verovatno očekuju u narednom periodu, jasno je da će se već raste veliki rizik za medijske radnike koji će izveštavati o ovim događajima “, rekao je on.

 

Mreža Safejournlists izražava strah za pripadnike novinarske profesije koji svoj posao rade pošteno i profesionalno. Osuđujemo napade na novinare koji se sve češće dešavaju u Crnoj Gori, ali smo takođe zabrinuti zbog sve većeg jaza koji se stvara u toj zemlji.

 

Mreža SJ traži od Vlade i Skupštine Crne Gore da hitno preduzmu korake za usvajanje inicijative devet nevladinih organizacija, novinarskih udruženja i Sindikata medija Crne Gore, što bi, između ostalog, sprečilo da se novinarski rad posmatra kao krivično delo. Apelujemo i na crnogorske vlasti da obezbede veću zaštitu novinarima tokom protesta i velikih okupljanja, te im osiguraju uslove za slobodno izveštavanje, posebno tokom prvih dana septembra na Cetinju.

 

Mreža SafeJournalists će obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere oko oba slučaja.

 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 24. 08. 2021.

 

Udruženje novinara Kosova

 

Udruženje novinara Makedonije

 

Udruženje BH novinari

 

Hrvatsko novinarsko društvo

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

 

Sindikat medija Crne Gore

Tagovi

Povezani tekstovi