SJ: Hrvatski medij Faktograf dobio pretnje

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Portal Faktograf.hr i njegovi novinari postali su meta javnog linča, u nedelju, 12. decembra, koji je pokrenuo preduzetnik Nenad Bakić, nakon čega su redakciji Faktografa stizale razne pretnje.

Nenad Bakić je na svom Fejsbuk profilu grubo napao Faktograf 10. i 11. decembra, iznoseći niz neistinitih tvrdnji i pozivajući svoje pratioce da podnesu tužbe protiv portala i tako pokrenu organizovan pritisak na ovaj portal. Bakić smatra da mu je preko Faktografa na Fejsbuku uskraćena sloboda izražavanja i zato kaže da će tužiti Faktograf, ali u svom postu navodi i sledeće: „Zanima me da li bi bilo legalno formirati fond za finansiranje takvih tužbi? Ne bi trebalo da bude mnogo komplikovano – šablonske tužbe na istu temu?“ Redakcija Faktografa je nakon toga dobila niz poruka na Fejsbuku, ali i putem mejla u kojima im se upućuju uvrede i pretnje. U jednom od mejlova stoji da neko prati novinare Faktografa, da niko nije nedodirljiv i da bi na adresi izdavača Faktografa mogao da se desi scenario poput onog koji se desio pre dve godine u kojem su poginule dve osobe.

 

Portal Faktograf.hr je od 14. decembra pod hakerskim napadima i trenutno nije u funkciji.

 

“Od februara 2020. godine Faktograf je policiji prijavio oko 40 pretnji nasiljem ili smrću. Dok su novinari Faktografa stalno izloženi uznemiravanju na mreži (često rodno zasnovanim pretnjama ili uvredama), objavili smo preko 550 članaka koji osporavaju i razotkrivaju dezinformacije u vezi sa pandemijom. Najnoviji napadi su dostigli novi nivo nakon što je istaknuta javna ličnost komentarisala Faktograf i njegovu spremnost da osnuje fond za vođenje neosnovanih tužbi protiv naše publikacije. Često su eksplicitne pretnje smrću, kao i uvrede, povezane sa pogrešnim tumačenjima rada Faktografa kao partnera u Metinom Programu za proveru činjenica treće strane na društvenoj mreži Facebook. Faktografovi novinari, kao i Faktograf.hr kao medij za proveru činjenica pridržavaju se najviših standarda u novinarstvu i striktno slede Kodeks principa Međunarodne mreže za proveru činjenica. Faktograf.hr je član IFCN-a, kao i regionalne mreže za proveru činjenica SEECheck, čiji članovi često dobijaju iste vrste pretnji. Pretnje koje dobijamo neće nas sprečiti u radu, niti će nas uplašiti“, rekla je Ana Brakus, direktorka Faktografa.

„Neprihvatljivo je ponašanje preduzetnika Bakića, koji je već poznat kao osoba koja voli da tuži medije. Javni pozivi da se tuži jedan medij je upravo ono protiv čega se HND bori, a to je zastrašivanje i nametanje cenzure preko SLAPP-a, tužbe koja je novi model napada na novinare i medije. Pretnje smrću koje je Faktograf kasnije dobijao su za svaku osudu i očekujemo da policija pronađe i uhapsi osobe koje stoje iza ovih pretnji“, rekao je Hrvoje Zovko, predsednik HND-a.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu, Hrvatskom novinarskom društvu, u osudi ovih pretnji. Zahtevamo od hrvatske policije da pronađe osobe koje su pretile Faktografu i da ih sankcioniše, a pozivamo i nadležne da javno osude ovakve kampanje i da jasno stave do znanja da je poziv na linč neprihvatljiv.

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, Decembar 14, 2021

 

Udruženje novinara Makedonije

 

Udruženje novinara Kosova

 

Udruženje „BH novinari“

 

Hrvatsko novinarsko društvo

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

 

Sindikat medija Crne Gore

Tagovi

Povezani tekstovi