SJ: Nekažnjivost i tolerancija onlajn nasilja nad novinarima od strane pravosuđa i policije BiH su neprihvatljivi

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari i još dva novinara iz Bosne i Hercegovine, Nikola Vučić i Amir Zukić (N1 TV) bili su meta napada na društvenoj mreži Facebook putem profila Jasmin Mulahusic Spielberg.

Jasmin Mulahušić je na svom profilu objavio post u kojem opisuje jedan od svojih bizarnih snova u kom su ga napale zmije, kako im reže glave, te da je jedna od onih iz njegovog sna Borka Rudić. Nakon toga sa istog profila nastavljeno je objavljivanje postova u kojima se targetiraju novinari Nikola Vučić i Amir Zukić. Takođe, komentari ispod ovih objava su uvredljivog i pretećeg sadržaja, uključuju govor mržnje i pominju njihovu nacionalnost.

 

Jasmin Mulahušić, koji živi u Luksemburgu, uhapšen je na granici između BiH i Hrvatske početkom septembra 2021. zbog ranijih pretnji novinarima u BiH i drugim javnim i političkim ličnostima. On se tereti za krivična dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Sud Bosne i Hercegovine ga je pustio na slobodu i nije odredio mere zabrane.

 

Prošle nedelje mreža SafeJournalists objavila je saopštenje sličnim povodom, kada su koleginica Borka Rudić i Lejla Turcilo, profesorka na Univerzitetu u Sarajevu, zajedno napadnute iz istog nacionalističkog i radikalnog kruga i pojedinaca.

 

Direktor mreže SafeJournalist Dragan Sekulovski rekao je: „Verbalni napadi pojedinaca na novinare koji u prošlosti nisu izvedeni pred lice pravde su još jedan argument zašto je važno zaustaviti politiku nekažnjivosti. Tolerišući takve pretnje od strane nadležnih državnih organa u BiH, napadi se ponavljaju sa ciljem da se nametne cenzura, utišaju se kritički glasovi i sloboda mišljenja, ne samo u novinarskoj zajednici, već i u bosanskohercegovačkom društvu u celini“.

 

Naglasio je da je „nasilje nad svim našim kolegama iz BiH ozbiljna pretnja za više od 8.000 novinara“ koje predstavlja mreža SafeJournalists. „Izražavamo svoju solidarnost sa njima i zahtevaćemo najveću kaznu za sve pretnje upućene našim kolegama koje su motivisane ovim incidentom“, istakao je Sekulovski.

 

Mreža SafeJournalists, koja okuplja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje napade i targetiranje novinara i branioca slobode medija u BiH. Zahtevamo brzu i efikasnu istragu i odgovarajuću kaznu za počinioca. Takođe, pozivamo nadležne organe da preispitaju odluku o puštanju Jasmina Mulahušića na slobodu, posebno imajući u vidu da je nastavio sa istom praksom kao i do sada, te da postoji mogućnost ponavljanja krivičnog djela.

 

Mreža SafeJournalists će obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere o ovom slučaju.

 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 23.09.2021.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Tagovi

Povezani tekstovi