Slovenačko novinarsko društvo pokrenulo donatorsku kampanju za agenciju STA

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Slovenačko novinarsko društvo (DNS) pokrenulo je novu donatorsku kampanju za pomoć nacionalnoj novinskoj agenciji STA, kojoj Vlada već deset meseci uskraćuje zakonom predviđena sredstva dovevši je na ivicu nelikvidnosti.

Dobrovoljni prilozi za opstanak agencije prikupljaju se slanjem SMS poruka na poseban račun DNS-a, a sličnom akcijom je do sredine godine već prikupljeno više od 274.000 evra.

 

DNS je najavio da će donatori svojim prilozima pomoći nastavak rada agencije koja je po zakonu zadužena za informisanje javnosti, za šta je država, kao osnivač, dužna da obezbediti polovinu godišnjeg budžeta, prenela je agencija Hina.

 

Uskraćivanjem isplate, vlada Janeza Janše, uz razne neosnovane izgovore, „finansijski iscrpljuje“ agenciju kojoj je potrebna pomoć da bi opstala, tvrdi novinarsko udruženje.

 

„Bez dosadašnje izuzetne podrške javnosti, STA više ne bi postojala. Zajedno je doniranjem, možemo sačuvati i još jednom poslati jasnu i glasnu poruku da ne damo novinarstvo koje je nezavisno i profesionalno“, navodi se u saopštenju DNS-a.

Tagovi

Povezani tekstovi