Slovenci podržali predlog zakona o depolitizaciji javnog servisa

Flag_of_Slovenia.svg

Mediji i civilne organizacije osudile su ono što vide kao pristrasno izveštavanje RTV Slovenija — glavnog javnog emitera u zemlji sa više od 2.000 zaposlenih. Njegovo sadašnje rukovodstvo postavila je bivša konzervativna vlada.

 

Vladajuća koalicija levog centra, koja je pobedila na izborima u ovoj alpskoj zemlji u aprilu, usvojila je predlog zakona o reformi RTV ubrzo nakon preuzimanja vlasti.

 

On daje zadatak institucijama i grupama civilnog društva da nadgledaju stanicu i sprečavaju vladu i parlament da imenuju nove menadžere nakon svakih izbora.

 

Slovenačka demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše zatražila je referendum u poslednjem pokušaju da osujeti nacrt zakona, nakon što je prikupila 40.000 potpisa neophodnih prema slovenačkom zakonodavstvu za raspisivanje glasanja.

 

Više od 62 odsto birača podržalo je zakon, otvarajući put da stupi na snagu, prema podacima koje je objavila izborna komisija zemlje. Protiv je glasalo oko 38 odsto.

 

Tokom svoje dve godine na funkciji između 2020. i 2022. Janša je često kritikovao medijske izveštaje, uključujući lične napade na novinare.

 

Njegov SDS smenio je većinu direktora RTV-a i glavnog urednika informativnog programa, što je rezultiralo protestima zbog ukidanja emisija, preimenovanja novinara i drugih poteza za koje se smatralo da ometaju slobodu medija.

 

Rejting slobode štampe u Sloveniji je pao sa 36. na 54. mesto, prema izveštaju Reportera bez granica (RSF) za 2022.

 

„Postoji šteta koja se ne može poništiti… ali će se obezbediti uređivačka autonomija“, rekla je za AFP Helena Milinković, portparolka najvećeg sindikata zaposlenih u televiziji.

 

Ona je dodala da je angažovano više od deset novih novinara, koji su ranije radili za medije povezane sa SDS-om, dok je više od 40 novinara i osoblja redakcija dalo otkaz ili se penzionisalo tokom prošle godine.

 

Slovenačko novinarsko udruženje pozvalo je građane da podrže zakon, rekavši da je to jedini način da se zaštiti emiter od „političke zloupotrebe i uništenja“.

 

Vodeće međunarodne medijske organizacije, kao što su Međunarodni institut za štampu (IPI) i RSF, takođe su podržale zakon.

 

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO), regionalni nadzor nad medijima, pozdravila je ishod referenduma.

 

„SEEMO se nada da će RTV Slovenije i ubuduće raditi kao nezavisni profesionalni javni medij i da će biti pozitivan primer za mnoge druge javne servise u Evropi“, rekao je za AFP njen generalni sekretar Oliver Vujović.

 

Nakon objavljivanja zvaničnih rezultata referenduma u ​​januaru, predlogom zakona određen je rok od dva meseca za sprovođenje izmena.

Tagovi

Povezani tekstovi