Špijunski softver napada ajfon i ako ne kliknete na link – Epl popravlja problem

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kompanija Epl objavila je „zakrpu“ koja blokira špijunski softver koji može da zarazi ajfon i ajped uređaje čak i ako korisnik ne klikne na zaraženi link ili fajl, objavio je BBC.

Nezavisni istraživači otkrili su grešku koja omogućava hakerima da pristupe ovim uređajima preko aplikacije iMessage takozvanim „zero-click“ softverom, piše BBC.

 

Ovaj problem pogađa sve operativne sisteme tehnološkog giganta Epl, rekli su istraživači.

 

Iz Epla su saopštili da su objavili bezbednosni apdejt kao odgovor na „maliciozni PDF fajl“.

 

Građanska laboratorija Univerziteta u Torontu, koja je prva ukazala na problem, ranije je pronašla dokaze „zero-click“ špijunskog softvera. Njihovi istraživači kažu da je prethodno nepoznata mana pogađala sve velike Eplove proizvode, uključujući ajfone, Epl satove i Mekove.

 

Građanska laboratorija navodi da je ovaj bezbednosni problem iskorišćen kako bi se špijunski softver instalirao na telefon aktiviste iz Saudijske Arabije, dodajući da čvrsto veruju da je iza tog napada izraelska firma NSO Grupa.

 

U izjavi za Rojters iz NSO nisu ni potvrdili ni demantovali da stoje iza špijunskog softvera, već su odgovorili da će obaveštajnim agencijama i organima zakona nastaviti da pružaju „tehnologije koje spasavaju živote i služe za borbu protiv terorizma i kriminala“.

 

Bezbednosni stručnjaci kažu da je otkriće ovog softvera značajno, ali da većina korisnika Eplovih uređaja ne treba da se preterano brine pošto ovakvi napadi obično nisu usmereni na široke krugove ljudi.

Tagovi

Povezani tekstovi