Stipendija “Dragoljub Žarković” nedeljnika “Vreme”

vreme-logo

Nedeljnik “Vreme” je prošle godine pokrenuo program stipendiranja u znak sećanja na svog osnivača i dugogodišnjeg glavnog urednika Dragoljuba Žarkovića i njegovu posvećenost radu sa mladim novinarima.

Pozivamo studente i studentkinje novinarstva, komunikologije i društvenih nauka zainteresovane za rad u novinama, kao i mlade novinare i novinarke sa najviše dve godine radnog iskustva, da se prijave za stipendiju za mlade novinare “Dragoljub Žarković”.

 

Stipendija podrazumeva pet orijentacionih treninga u partnerskim medijima i stipendiranu novinarsku praksu u nedeljniku “Vreme”, koja se sastoji od edukativnog dela i praktičnog rada na definisanju i realizaciji novinarskih zadataka.

 

Tokom prakse u nedeljniku “Vreme”, jedan izabrani stipendista radiće sa mentorima, medijskim ekspertima, urednicima i novinarima našeg nedeljnika koji imaju dugogodišnje iskustvo rada u medijima, ali i kao predavači na različitim kursevima i u školama. U partnerskim medijima će na jednonedeljnim treninzima učiti o specifičnostima istraživačkog, digitalnog, agencijskog, televizijskog novinarstva, kao i o načinu rada u medijima civilnog društva.

 

Mladi stipendista će na kraju programa biti u potpunosti osposobljen za rad u redakciji i upoznati sa kolegama i organizacijom rada u nekim od najvažnijih domaćih medija.

 

Partnerski mediji na stipendijskom programu su: BIRN, Fonet, Danas i Liceulice

 

TRAJANJE PROGRAMA: Celokupan program realizovaće se u periodu od 1. jula do 31. decembra 2022.

 

Dinamika realizacije programa biće prilagođena individualnom rasporedu i potrebama stipendiste. Program stipendiranja moći će da se realizuje uz redovno studiranje ili povremeni rad.

 

STIPENDIJA: Za polaznika programa predviđena je mesečna stipendija u iznosu od 150 evra neto. Na kraju programa stipendista stiče potvrdu o uspešno završenom programu, kao i pismo preporuke od mentora.

 

USLOVI ZA PRIJAVU: Poznavanje osnova novinarstva, motivisanost za rad u medijima, visoki etički i moralni standardi, razumevanje društvenog i političkog konteksta.

 

Potrebna dokumentacija za prijavu:

 

– Popunjen aplikacioni formular

 

– Primer novinarskog teksta (nije uslov da je prethodno objavljen)

 

– Motivaciono pismo (možete popuniti u okviru formulara)

 

Kompletnu dokumentaciju, sa naslovom poruke Za stipendiju dostaviti na adresu stipendija@vreme.com.

 

Rok za prijavu je 1. jun 2022.

 

Prijave koje stignu nakon navedenog roka ili ne budu potpune, neće biti uzete u razmatranje.

 

PROCES SELEKCIJE KANDIDATA: Selekcija kandidata za učešće u ovom programu stipendiranja biće obavljena u dva kruga:

 

– Komisijsko procenjivanje pristiglih prijava

 

– Intervjui sa kandidatima koji su ušli u uži izbor

 

Kandidati koji uđu u uži izbor biće obavešteni imejlom kada će biti dogovoren termin intervjua.

 

O ishodu konkursa kandidati će biti obavešteni imejlom.

 

Nedeljnik “Vreme” se zalaže za ravnopravnost i jednake uslove za sve i podstiče sve zainteresovane kandidate i kandidatkinje da se prijave na konkurs.

 

Tagovi

Povezani tekstovi