Sve za šer i klik: Na TV Informer huškaju ekipu da udari ujaka nestale devojčice

Slika: Canva
Slika: Canva

Prvog dana nestanka dvogodišnje devojčica, za trenutak smo pomislili da ovu priču mediji neće zloupotrebiti. Ali, već juče sve je bilo po starom, a novinarski kodeks kršio se iz minuta u minut i dalje se krši. Ipak, jedna medijska kuća ovoga puta prešla je svaku granicu.

 

Tu gde je drugim novinarskim ekipama bio zabranjen prilaz, ekipi TV Informer bio je očito dozvoljen. Tik do kuće u kojoj živi ujak nestale devojčice. Kada se i lično pojavljuje, novinarka Jelena Rafailović uživo je u programu.

 

Informer: A vi ste ko?

 

Ujak: Ja sam Dankin ujak, ovde živim, nemate potrebe ovde da stojite niti bilo šta.

 

Informer: Dobro, ne snimamo vam kuću.

 

Ujak: Ne pomerite li se odmah, zovem patrolu.

 

Informer: Ne snimamo vam kuću, možemo na ulici, mi sad imamo ovde problem, samo da objasnim gledaocima, ovo je ujak Dankin… On ne želi da mi stojimo ovde na ulici i da snimamo. Izvinite, iz najbolje namere smo ovde.

 

Ujak: Ne interesuje me, ovde nemate potrebe da stojite.

 

Žena: A što dolazite ovde, što ne idete u njihov stan?

 

Informer: Da vas pitamo kako da vam pomognemo, gospođo.

 

I ovde ton nestaje, jer ovako izgleda snimak koji je Informer postavio naknadno. Uživo se čulo nešto drugo.

 

„Udari ga Rafa, udari ga… To će da bude dobro za šer, sad ga Rafa zabode videćeš“, čulo se iz režije.

 

Dobro je za šer da snimatelj udari rođaka nestale devojčice – da, to se čulo.

 

„To mi više zvuči na instrukciju koju dajete nekom učesniku rijaliti programa. Da, to jeste ono što publika voli i na šta će da klikće, ali da li je to ono zbog čega vi postojite kao mediji? Eto, to je dobro pitanje na koje bi možda mogao da nam odgovori Informer koji i ne priznaje Etički kodeks novinara Srbije, nažalost“, kaže Ana Martinoli iz Saveta za štampu.

 

U nepriznavanju i nepoštovanju novinarskog kodeksa Informer nije usamljen – samo jučerašnji naslovi u tabloidima o tome najbolje svedoče. Od potpunog ugrožavanja tuđe privatnosti do plasiranja netačnih informacija – koje je morao da demantuje i MUP.

 

„Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na medije da ne objavljuju neproverene i netačne informacije, jer na taj način ugrožavaju istragu, čiji je cilj da se devojčica što pre pronađe. Bezbednost i pronalazak devojčice je apsolutni prioritet koji je iznad svih drugih interesa“, saopšteno je iz MUP-a.

 

Osim, ako kao mediji ne procenite da je nestanak dvogodišnjeg deteta idealna prilika da na tuđoj muci, senazacionalizmu i uznemirenju javnosti tu istu javnost pridobijete.

 

„Nažalost, čini mi se da svaki sledeći ovakav događaj dodatno pomeri granicu. U ovim situacijama važno je pre svega zaštititi privatnost i identit onih ljudi koji su ugroženi u tom procesu, a onda i zaštititi javnost od svoh onih informacija i sadržaja koji mogu da je uznemire“, dodaje Martinoli.

 

A onda i razdvojiti činjenice od utiska, ne razgovarati s ljudima koji su u stanju emotivnog šoka, te poštovati kodeks, ako ne novinarski, a ono onaj ljudski.

 

„Kad ne znaš šta kaže kodeks, kad ne znaš šta ti je činiti, ti zamisli da je nestalo tvoje dete. I da je nestalo tvoje dete, da li bi ti sada išao okolo i pričao s novinarima?“, kaže novinarka Tamara Skrozza.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi