Ukida se kazna zatvora za klevetu?

O tome bi uskoro trebalo da se izjasni Skupština Srbije, u okviru Predloga krivičnog zakonika. Ukoliko Skupština ukine zatvorsku kaznu za uvredu i klevetu, Srbija će biti prva zemlja u okruženju koja je to učinla. Intersantno je da to nisu još učinile čak i neke države koje su starije članice Evrpske unije.

Đorđe Mamula, poslanik Demokratske stranke Srbije objašnjava suštinu nekih amandmana. koje je na taj predlog podneo: „Suština mojih amandmana je da se ukida kazna zatvora kao alternativna, inače u odnosu na novčanu kaznu i da ostane samo novčana kazna, uz onu raniju privilegiju da uvreda putem štampe može biti dozvoljena ako je izrečena od strane novinara u obavljanju novinarskog poziva u odbrani nekih društvenih vrednosti i opravdanog interesa, i ako nije rečena u nameri omalovažavanja.“

Predloženu izmenu odredbi podražalo je Ministarstvo kulture, a uskoro će se o tome izjasniti i Ministarstvo pravde, kao i Vlada Srbije.

I neke od opozicionih partija nameravaju da podrže ovaj predlog, što je potvrdila i poslanik Demokratske stranke Gordana Čomić: „Ako ste javna ličnost iz bilo kog segmenta, bilo da je to politika, državni organ, javni sektor bilo koje vrste, onda ste manje zaštićeni. I to je pravilo. I to je dobro pravilo ako mene pitate.“

U novinarskim udruženjima smatraju da bi to mogla biti ohrabrujuća promena. Ipak, iako se odredba o zatvorskoj kazni već neko vreme ne primenjuje u Srbiji, novinari podsećaju da pretnja ipak može da se pretvori u izuzetak.

„Ja imam jednog kolegu iz Nezavisnog udruženja, koji dolazi iz Podrinja. Njemu je bukvalno zbog jedne reči- koristio je ‘u sprezi’, sudija rekla- da ste rekli ‘u saradnji’ to ne bi bila uvreda, a ‘u sprezi’ je bila dovoljna reč da on bude osuđen na godinu dana uslovno“, objašnjava predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nebojša Bugarinović.

NUNS je zatražio od Skupštine i da razmotri uvođenje odredbe o takozvanoj dužnoj novinarskoj pažnji, kojom tuženi novinar ne bi morao da dokazuje istinitost informacije koju je objavio, već bi trebalo da dokaže da je postupao po pravilima struke.

Predložene izmene mogle bi se naći na dnevnom redu već na sledećoj redovnoj sednici parlamenta.

Tagovi

Povezani tekstovi