Urednik ‘Eha Moskve’: Rusija se vratila 40 godina unazad

propaganda-gf46a8d482_1280

Sada smo oko 1983… rat je u Afganistanu, disidenti u zatvoru ili izbačeni iz zemlje, a Jurij Andropov je u Kremlju, kaže Aleksej Venediktove, koji se nekoliko puta sastao s Vladimirom Putinom.

Radio stanica Eho Moskve opstala je desetljećima kao jedan od vodećih nezavisnih glasova u Rusiji, ali kada je u martu ugašena njen dugogodišnji urednik Aleksej Venediktov znao je da je to kraj jedne ere.

 

“Zemlja je unazađena u svakom smislu, po meni je vraćena 40 godina unazad”, rekao je on u intervjuu za AFP, prenosi Hina.

 

Ovoj radio stanici pridružio se na početku frada 1990. i vodio je u 20 godina vladavine Vladimira Putina, sve dok ruski predsjednik nije poslao vojsku u Ukrajinu prije dva mjeseca.

 

“Sada smo oko 1983… rat je u Afganistanu, disidenti u zatvoru ili izbačeni iz zemlje, a Andropov je u Kremlju”, rekao je govoreći o sovjetskom vođi Juriju Andropovu, koji je, kao i Putin, služio u KGB-u.

 

Putin je tri puta rekao: ‘Ne, neka rade’

 

Guste kovrčave sijede kose, 66-godišnji Venediktov je godinama bio jedan od istaknutih čelnika ruske medijske scene.

 

Eho Moskve emitirati je počeo u augustu 1990. godine, posljednjih mjeseci Sovjetskog saveza, postavši simbol novootkrivenih medijskih sloboda u Rusiji.

 

Bivši profesor historije Venediktov pridružio se stanici kao novinar, a 1998. godine je postao glavni urednik.

 

I dok je zadnjih 20 godina jačao pritisak na ruske medije, a mnogi drugi nezavisni mediji pali pod državnu kontrolu, Eho Moskve je opstao, što su mnogi pripisivali Venediktovim vezama s moćnim zvaničnicima, uključujući u Kremlju.

 

Nije tajio da ima prijatelje na visokim položajima, govoreći o njima u šali kao o “ekipi za piće”, i bio je jedan od rijetkih novinara u Rusiji koji je nastavio otvoreno kritizirati Putina.

 

Vođa Kremlja čak je intervenirao kada su revni zvaničnici željeli ugasiti stanicu, rekao je Venediktov za AFP u intervjuu u restoranu u centru Moskve.

“Putin je tri puta rekao: ‘Ne, neka rade.’”

 

Ali, to se promijenilo kada je Rusija 24. februara pokrenula vojnu ofanzivu na Ukrajinu, što je Eho Moskve ocijenio “političkom greškom”.

 

Eho Moskve je uklonjen iz etera 1. marta i potom formalno ugašen glasanjem upravnog odbora, u kojem je većinu glasova kontrolirao državni energetski div Gazprom.

 

Frekvencije stanice u Moskvi i nekoliko drugih gradova preuzeo je državni Sputnik Radio.

 

Zašto se ovo dogodilo i zašto pate

 

“Razumijem [Putinovu] logiku: on nas nije mogao zadržati u eteru jer propaganda tokom takvih operacija mora biti potpuna”, rekao je Venediktov.

 

Rusija je u martu uvela kazne do 15 godina zatvora za objavu informacija o vojsci koje vlada smatra netačnima, a Venediktov je proglašen “stranim agentom”.

 

Prošli mjesec objavio je na internetu fotografije svinjske glave s kovrčavom perikom koja je bila ostavljena ispred njegovog stana i antisemitske naljepnice zalijepljene na njegovim vratima.

 

Mnogi novinari pobjegli su iz Rusije strahujući za sigurnost, ali Venediktov je kazao da ne planira otići.

 

“Ljudi će mi više vjerovati ako budem prolazio kroz iste poteškoće, hodao istim ulicama kao i oni i trpio iste sankcije”, rekao je.

 

Venediktov sada ugošćuje sagovornike na svom YouTube kanalu, koji ima oko pola miliona pretplatnika.

 

Želi nastaviti govoriti o ukrajinskom sukobu, tvrdeći da Rusi moraju znati “zašto se ovo dogodilo” i “zašto oni pate”.

 

Venediktov je kazao da se tokom godina nekoliko puta sastao s Putinom, ali “nikada nisu govorili istim jezikom”, jer Putin smatra da su “mediji instrument” države.

 

Politički, ideološki i ekonomski apsolutizam

 

“Rekao sam mu u lice da je glavni problem u zemlji odsustvo bilo kakvog oblika konkurencije. Vlada politički, ideološki i ekonomski apsolutizam”, dodao je Venediktov.

 

Uprkos tim razlikama, rekao je da ga je Putin dva puta pitao kakvo će imati mjesto u historijskim knjigama, jednom 2008. godine, na kraju svoja prva dva predsjednička mandata, i ponovo 2014. godine, nakon aneksije poluotoka Krim.

 

Čak i nakon dramatičnih događaja zadnjih nekoliko sedmica, Venediktov je kazao da nije siguran.

 

“Još smo na sredini poglavlja i još ne možemo okrenuti stranicu.”

 

Tagovi

Povezani tekstovi