Vesić od UNS-a tražio da javno osudi urednika portala Nova.rs, Rakočević ga uputio na Savet za štampu kao mehanizam u koji UNS veruje

Foto: N1
Foto: N1

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poslao je predsedniku Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojinu Rakočeviću dopis u kome je tražio da UNS javno osudi glavnog urednika portala Nova.rs Mihaila Jovićevića zbog toga što su, kako navodi, na ovom portalu objavljene neistine da srpski putari nisu posipali so po državnim putevima.

 

Rakočević je odgovorio da UNS ima poverenje u odluke Komisije za žalbe Saveta za štampu i preporučio mu da podnese žalbu ovom samoregulatornom telu medijske zajednice koje su osnovali UNS, NUNS, organizacije izdavača medija i predstavnici civilnog sektora.

 

Vesić se UNS-u obratio zbog teksta ”Ovo je dokaz da Goran Vesić laže”, koji je juče objavljen na portalu Nova.rs.

 

„U tekstu objavljenom bez potpisa, izrečena je neistina kako srpski putari nisu posipali so po državnim putevima, što je, prema navodima u tekstu, dovelo do saobraćajnih nezgoda u kojima su život izgubile dve osobe. U istom tekstu moje ime je direktno dovedeno u vezu sa smrću dve osobe, paušalno i bez dokaza, pre nego što je završena istraga o ovim događajima“, piše u dopisu Vesića.

 

Vesić navodi i da je podneo tužbu protiv glavnog urednika portala Nova.rs Mihaila Jovićevića. Tužbu je, kako dodaje, podneo „u želji da javnost sazna istinu o svim navodima izrečenim u ovom tekstu“.

 

„Urednici medija u Srbiji, kao i u svakoj drugoj zemlji, imaju pravo da imaju politički stav, ali taj stav ne bi trebalo da utiče na poštovanje kodeksa i normi novinarske profesije koji su u ovom slučaju grubo prekršeni. A posebno je nedopustivo da tragični događaji, kao što su gubici ljudskih života, budu politizovani i stavljeni u funkciju obračuna sa političkim neistomišljenicima“, naveo je Vesić u dopisu UNS-u.

 

Predsednik UNS-a odgovorio je da se Udruženje kao osnivač Saveta za štampu zalaže da se kroz mehanizam ovog samoregulatornog tela rešavaju sporovi medija i oštećenih njihovim pisanjem, pa je Vesića uputio na Komisiju za žalbe. Rakočević je podsetio da je ovo samoregulatorno telo priznato i u Zakonu o javnom informisanju i medijima.

 

„Ukoliko Komisija za žalbe, čijem sudu UNS veruje, donese odluku da je u tekstu prekršen Kodeks novinara Srbije, Nova.rs će dobiti javnu opomenu, a Vi moralnu satisfakciju kao i svaka osoba, koja je, po proceni Komisije, oštećena nekim tekstom iz štampanih ili onlajn medija“, navodi Rakočević u odgovoru Vesiću.

 

Izvor: UNS

 

Tagovi

Povezani tekstovi