Vojkan Ristić: „Danas“ ukida dopisništva u Užicu, Subotici, Zrenjaninu i Vranju

Foto: Danas
Foto: Danas

Dopisnik dnevnog lista „Danas“ iz Vranja Vojkan Ristić rekao je za sajt UNS-a da je ova medijska kuća na oglasnoj tabli objavila novu sistematizaciju radnih mesta prema kojoj se ukidaju dopisništva ovog lista u Užicu, Subotici, Zrenjaninu i Vranju.

„Rešenja o otkazima dopisnicima će biti poslata poštom na kućnu adresu 25. ili 26. oktobra, kada nova Sistematizacija stupa na snagu“, kaže Ristić i dodaje da „Danas“ zadržava dopisnike u Zaječaru, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

 

Povodom nove Sistematizacije, kako kaže Ristić, nije se oglašavala organizacija Sindikata Nezavisnost koja postoji u ovoj redakciji, na čelu sa novinarem Gojkom Vlaovićem.

 

„Uslovi raskida Ugovora o radu, za četiri dopisnika još uvek nisu poznati, a uočene su i ‘rupe’ u uplati poreskih, zdravstvenih i doprinosa za radni staž, kod pojedinih dopisnika“, naveo je Ristić.

 

Vlaović je za UNS potvrdio da ih je rukovodstvo „Danasa“ obavestilo o donošenju nove sistematizacije radnih mesta i da je obaveštenje o tome postavljeno na oglasnoj tabli. Ipak, navodi da im se zaposleni nisu obraćali.

 

„Niko od zaposlenih sindikatu nije poslao primedbu u vezi sa tim. Sindikat ne donosi sistematizaciju već je po Zakonu za to nadležan poslodavac“, rekao je Vlaović i dodao da je u interesu sindikata „Nezavisnost“ da svi zaposleni nastave da rade.

 

Podsetimo, rukovodstvo „Danasa“ je u avgustu, kako je UNS-u tada rekao Ristić, odlučilo da, zbog „smanjenja troškova firme“, sa njim i još troje dopisnika raskine ugovor o radu.

 

Direktorka Dan grafa, izdavača „Danasa“, Aleksandra Mitić je UNS-u krajem avgusta potvrdila da je saopštila dopisnicima da će sa njima biti raskinut ugovor o radu i da im je ponudila honorarnu saradnju, jer su „u poslovnom gubitku i moraju da smanje troškove“.

 

„Ne mogu da govorim o daljim planovima, dok ne budemo znali kakva je odluka dopisnika“, rekla je Mitić i upitala zbog čega UNS o tome piše „kada nije otpušteno 10 odsto zaposlenih“, rekla je.

 

Vlaović je tada rekao da nema nikakav komentar vezan za otpuštanje četvoro dopisnika.

 

Tagovi

Povezani tekstovi