ZA MEDIA: ZAUSTAVITE STIGMATIZACIJU TIMOČANA

za media

Redakcija portala Za media reagovala je na objave u pojedinim medijima u kojima se spekulisalo o povezanosti vlaških običaja i tradicije sa ubistvom dvogodišnje devojčice iz Bora, pri čemu je vlaška zajednica diskriminisana i okarakterisana kao „primitivna, skolna najstrašnijim zločinima i incestoidna“.

 

„Redakcija Za medije iz Zaječara zbog toga zahteva od organa krivičnog gonjenja i regulatornih tela za medije da odmah reaguju i svako u skladu sa svojom nadležnošću najstrožije sankcioniše očigledno i kontuinirano kršenje zakona i promociju govora mržnje“, navodi se u saopštenju ovog medija.

 

Oni, između ostalog, napominju da u Timočkoj Krajini Srbi i Vlasi vekovima žive bez zabeleženih sukoba motivisanih etničkom pripadnošću.

 

Takođe ukazuju da nije prvi put da se vlaška zajednica targetira na ovaj način i apeluju na medije da ne daju medijski prostor pojedincima koji u svojim nastupima koriste govor mržnje.

 

„Ono što nas najviše zabrinjava je činjenica da poslednji slučaj na koji javno ukazujemo, nije presedan već poprima oblik kampanje, a svi dobro znamo kako su se slične kampanje etničkog etiketiranja završavale“, stoji u saopštenju portala ZA media.

 

Izvor: ZA MEDIA

Tagovi

Povezani tekstovi