Zašto Borani nemaju sve kanale?

mediji-27

Rat kablovskih operatera u Srbiji odavno je prestao da bude samo tržišna borba. Prešao je na teren politike o kojoj se mora pažljivo jer traje predizborna tišina. U podeljenom društvu, gledaoci televizija dele se na one koji ih vide, i one kojima su nezavisni mediji potpuno nedostupni, zavisno od toga da li kablovski operater igra na tržištu ili igra za državu. Postoje čitavi gradovi u kojima se vidi samo jedna strana, oni u kojima postoji izbor, i postoji Bor. Skoro prepolovljen, jedni vide sve, drugi šta im se dopusti. Tim povodom u svom zavičaju danas je bio Željko Veljković.

Istočna Srbija ili najzapadnija kineska provincija, zavisi gleda li se geografija ili ekonomija. Grad bakra, zlata i dima, zavidnih plata i rekordne rasprostranjenosti karcinoma. Građen posle Drugog svetskog rata, za naše prilike još moderan, retko se vide žice među banderama, za sve postoje podzemne instalacije, a još je, zbog rudnika, i gradski budžet dobar, kopa se i rekonstruiše na sve strane u gradu gde je život deset godina kraći od proseka, a dug do kraja grada i sedmog kilometra.

 

Bor je grad koji se deli na kilometre. Na nultom kilometru je nekadašnji površinski kop, odnosno rudnik, a na sedmom groblje. Mi smo sada između trećeg i četvrtog i baš ovde prolazi jedna nevidljiva granica. Sa ove strane je manji deo grada u kojem Borani mogu da gledaju gotovo sve kanale i imaju izbor između gotovo svih kablovskih operatera. Sa ove druge strane je centar grada i zapravo veći deo grada gde je izbor prilično sužen. Kako se onda zapravo informišu Borani i šta gledaju?

 

„Slušajte da vam kažem, informišem se, gledam televizor, penzioner, uživam“, „Preko interneta i televizije“, Šta gledate najčešće? – „N1“, „Slušam sve u taksiju i svi mi ljudi kažu šta treba i to je to u principu“, „Sve po malo i internet“, „Imamo i kablovsku i sve živo imamo“, Koju kablovsku imate? – „Ne znam, to moji sin i snaja znaju“, „Kablovska Total TV“ ,. Ne može ova obična SBB? – „Ne može, to može u Beogradu, ovde nema još SBB“ , Može li SBB svuda? – „Ne“ ,Kako to? – „MTS im ne da da se svuda prostru po gradu“, Jel moguće to? – „Moguće, u Srbiji“, „MTS i SBB“, I jedno i drugo? – „I jedno i drugo“, Kako to? – „Može se“, I onda, koje kanale birate najčešće? – „Pa sve zavisi šta hoću da gledam, samo da vam kažem. Kako kad“, Vesti na primer? – „I jedne i druge“, rekli su anketirani građani Bora.

 

Tako bi valjda i trebalo, da plaća kome odabere i gleda šta želiv svako, svuda.

 

Prema rečima agenta prodajnog mesta SBB Milene Nikolić, dolazi dosta ljudi, žele da gledaju Survivor, ali nemaju mogućnost pa tako nalaze alternativne stvari, uzimaju pripejd EON kako bi mogli da isprate celu sezonu.

 

Na pitanje jel ovo normalno, kaže da i nije.

 

„Treba svima omogućiti da biraju i uzmu ono što oni žele, a ne da se nameće nešto što moraju da uzmu, a nemaju drugi izbor“, kaže Milena Nikolić.

 

Od 20 godina koliko postoji, SBB je u Boru prisutan 19. I onda je negde zapelo. Gde, u gradskoj upravi ćute, u SBB-u jedva čekaju da se požale.

 

„Mi smo recimo za prethodnih nekih 7 meseci predali samo Telekomu nekih 99 dozvola za prolazak kroz kanalizaciju i možete da pogodite za koliko smo dobili odgovor, za koliko dozvola, koliko smo dozvola dobili?“, upitala je Ksenija Bulatović, direktorka prodaje SBB.

 

„98 niste, na primer?, upitao je novinar Newsmax Adria.

 

„Na primer, toliko. A vi to plaćate Telekomu? Sve plaćamo, sve se uredno plaća, potpisuju se ugovori, ali jednostavno najčešći odgovor je da nema mesta u toj kanalizaciji, gužva je“

 

„Pa jel to moguće?“, upitao je novinar Newsmax Adria.

 

“ Pa ne znam, ne znam verujte mi, ali u ovoj zemlji mislim da je sve moguće“, rekla je Ksenija Bulatović, direktorka prodaje SBB.

 

Sve, pa i da u zvaničnom registru izdatih lokacijskih uslova koje izdaje gradska uprava stoji da je zahtev prihvaćen, a u samom dokumentu da su lokacijski uslovi negativni, što je termin kojeg u propisima nema. I tako grad u kojem se svuda kopa, kopanje ne dozvoljava jednom preduzeću, niti Telekom kojem je to zakonska obaveza tom istom preduzeću dozvoljava da kabl provuče kroz njihov kanal. Što li?

 

Video prilog iz emisije „Pregled dana“ Newsmax Adria

 

Tagovi

Povezani tekstovi